Bănci și Asigurări

Aprecierea euro ia o pauza la 3,13 lei

Aprecierea euro ia o pauza la 3,13 lei
06.07.2007, 17:39 21

BNR subliniaza din nou ca prefera sa lase piata sa regleze evolutia cursului leu/euro in defavoarea unei interventii directe. Aceasta dupa ce dealerii bancilor comerciale au afirmat ca deprecierea leului din primele zile ale saptamanii a fost indusa de cumparari de valuta ordonate de BNR.
"BNR nu vrea sa distorsioneze echilibrul pietei chiar daca au aparut tensiuni. Nivelul de echilibru este acela spre care ne va conduce piata", a spus Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR, citat de agentia Mediafax.
El a facut aceasta afirmatie la o reuniune anuala a consilierilor economici din reteaua externa a Romaniei, aratand ca BNR are si alte instrumente la indemana pentru a influenta evolutia cotatiilor. De altfel, la inceputul acestei saptamani banca centrala a anulat traditionala licitatie pentru atragerea de depozite la o luna (principalul instrument de sterilizare), lasand astfel in piata leii in exces, pentru a determina o scadere a dobanzilor.
Diferentialul de dobanda este principalul factor care sustine aprecierea leului. Dijmarescu a aratat ca o mare parte din fondurile speculative raman in sistemul bancar, unde pot fi plasate in conturi curente, pentru care dobanda nu este impozitata, daca rata dobanzii nu depaseste valoarea indicatorului pietei monetare (BUBOR la o luna).
Leul a urcat in sedinta de luni de la un minim de 3,09 lei pana la 3,13 lei, pe fondul unor cumparari importante de valuta din partea unei banci locale importante. In urmatoarele sedinte de tranzactionare cotatiile au oscilat intr-o banda larga, avand insa un suport puternic la 3,11 lei, in timp ce in partea superioara plafonul a fost la 3,15 lei.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,1470/3,1490 lei pentru un euro. Inca de la primele ore de tranzactionare euro a inceput sa piarda teren, pe fondul unor ordine mai mari de vanzare de valuta. Astfel, cotatiile au alunecat pana la 3,1265/3,1285, la inchiderea pietei. Ordinele de vanzare de valuta au provenit atat de la clientii straini, cat si de la clientii locali. BNR a calculat ieri un curs de 3,1359 lei pentru un euro, cu 0,05 bani mai mult decat in ziua precedenta.
Pe piata monetara, dobanzile au oscilat intre 6,2% si 7% pe an, in scadere marginala fata de nivelurile din zilele precedente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO