Bănci și Asigurări

Aproape 750.000 de persoane si-au retras depozitele in primul semestru

Aproape 750.000 de persoane si-au retras depozitele in primul semestru
29.07.2009, 00:00 27

Valoarea depozitelor garantate in cazul populatiei a avut o evolutie ascendenta in primul semestru, in timp ce in cazul companiilor s-a inregistrat o scadere comparativ cu sfarsitul anului trecut, in conditiile in care au avut nevoie de lichiditati pe fondul crizei, a declarat Niculae Vulpescu, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare intr-un interviu acordat ZF.

"In cazul persoanelor fizice s-a inregistrat crestere, desi mai temperata fata de aceeasi perioada din 2008. Totusi, important este ca avem crestere. In schimb, pentru companii a fost raportata scadere. Este explicabil, pentru ca au avut nevoie de lichiditati. Nu au mai stat sa-si faca depozite. Au si consumat din ce aveau. Datele indica unele probleme cu criza, care ne-au afectat", a explicat Vulpescu.

La sfarsitul primului semestru, suma depozitelor garantate constituite de persoanele fizice a urcat cu 11,3% comparativ cu sfarsitul anului trecut, la 90,2 miliarde de lei, reprezentand 73% din totalul depozitelor garantate.

In cazul depozitelor constituite de persoane juridice s-a inregistrat o scadere cu 1,8 procente, la 33,4 miliarde de lei, reprezentand 27de procente din totalul sumelor garantate.

In ceea ce priveste numarul titularilor de depozite garantate de Fond, acesta a ajuns la 30 iunie la 17,4 milioane de persoane, in scadere cu 4,2 procente fata de finele anului 2008.

In cazul persoanelor fizice, numarul a coborat cu aproape 750.000, astfel ca totalul celor care aveau depozite garantate a coborat la 16,5 milioane.

Fondul garanteaza sumele depuse in orice tip de cont bancar (curent, de economii, depozit etc.) inclusiv dobanda aferenta, in limita a 50.000 de euro.

De la 1 iulie, si plafonul de garantare pentru companii a fost majorat de la 20.000 de euro la 50.000 de euro.

"Plafoanele au fost majorate de la 20.000 de euro la 50.000 de euro cu toate ca la noi ponderea celor care detin astfel de plafoane este foarte mica. Un procent de 99,7% se incadrau in 50.000. Este o pondere foarte mica care ar ramane in afara, dar din necesitatea de a respecta si noi directiva europeana s-a luat si la noi in octombrie decizia de majorare a plafonului."

In plus seful Fondului de Garantare a Depozitului apreciaza ca masura a fost menita sa dea publicului mai mare incredere in sistemul bancar pentru ca au fost si in Romania niste probleme. Majorarea plafonului a fost operata pentru ca sa nu se produca fenomenul de panica, de contagiune, care este foarte periculos".

 

Majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro

Referindu-se la discutiile care exista la nivel european privind majorarea plafonului la 100.000 de euro, presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare a precizat ca beneficiile ar fi mult mai mici.

"Efortul este incomparabil mare pentru ca noi trebuie sa acoperim la toata lumea. Beneficiile ar fi infime, pentru ca am satisface un numar foarte mic de deponenti, insa efortul ar fi extrem de mare", a explicat Vulpescu.

Pe de alta parte el a punctat ca nu este bine daca nu exista un nivel uniform pentru toate tarile pentru ca exista riscul de a fugi capitalul dintr-o tara in alta, situatie care a fost vizibila si in Romania in octombrie 2008 cand sume importante din depozite au fost retrase din tara.

"Am dori sa fie o armonizare la nivelul plafonului, dar la un nivel care sa fie eficient si in acelasi timp sa nu ma coste enorm de mult si sa satisfac un numar extrem de mic de deponenti. Beneficiile trebuie sa fie pe masura costurilor".

Si BNR a subliniat in Raportul de stabilitate ca eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 euro s-ar putea sa aiba o eficienta redusa comparativ cu costurile asociate, in conditiile in care in perioada scaderii increderii in sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO