Bănci și Asigurări

Asigurarea obligatorie a locuintelor este din nou in ceata

17.03.2010, 23:02 29

Asigurarea obligatorie a locuintelor, proiect care se discutadeja de mai multi ani si pentru care au fost date mai multe termenede intrare in vigoare, ar putea fi introdusa in acest an, dar niciautoritatile, nici compania care va vinde aceste polite nu stiu sadea o data exacta.

Introducerea asigurarilor obligatorii, care va obligaproprietarii de locuinte sa plateasca 10 sau 20 de euro pe anpentru a incheia o asigurare, este intarziata din nou deoarecePool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care vavinde aceste polite, trebuie sa construiasca o baza de date care sacuprinda informatii despre toate locuintele din Romania, dar si sacumpere reasigurare de pe piata internationala cu bani care vorveni, cel mai probabil, de la Ministerul Finantelor.

"In cel mai fericit caz, contractul de reasigurare ar putea fiincheiat intr-o luna si jumatate. Pentru baza de date, aproximativ4.000 de primarii din tara trebuie sa ne furnizeze informatiiprivind locuintele, inclusiv cele cu caracter social. Peste 3.200de primarii de coumne nu dispun de sisteme informatice, asa incatvor transmite aceste informatii pe hartie, iar ulterior acestea vorfi transferate in baza de date", afirma Marius Bulugea, directorulgeneral al PAID.

PAID a fost infiintat in toamna anului trecut de 13 firme deasigurari, care au investit 4,6 mil. euro: Groupama, Astra, Uniqa,Gene rali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe,ABC Asigurari, Certasig, City Insurance si Platinum. Recent, PAID aachizitionat un sistem IT de la firma Essential Systems, insavaloarea contractului nu a fost publicata.

"Avem o problema legata de baza de date: ar fi trebuit sa stimdeja ce trebuie sa contina si ce date trebuie sa furnizam noi. Nus-a discutat pana acum cu primariile", spune Nicolae Pandea,primarul comunei Setafn cel Mare din judetul Calarasi.

Un sfert din proprietari ar putea incheiaasigurarea

Marius Bulugea estimeaza ca in 2010, dupa introducereaasigurarilor obligatorii, circa 20-25% din proprietarii de locuintevor cumpara aceasta polita, ceea ce inseamna ca incasarileasiguratorilor ar fi de circa 30 mil. euro. "Nu putem da o dataexacta de aplicare a legii. 2010 va fi un an de inceput si maastept ca gradul de cuprindere in asigurare sa fie de 20-25%."Pentru prime de 10 sau 20 de euro pe an, in functie de materialeledin care este construita locuinta, proprietarii vor beneficia desume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Pentru cei carenu vor incheia aceasta polita legea prevede o amenda de 500 de lei,care trebuie aplicata de administratiile locale.

"Eu cred ca aproape toti primarii nu vor aplica aceste amenzi,este total neproductiv sa ii amendezi pe cei care iti dau votul",mai spune primarul din Stefan cel Mare. Banii colectati din acesteamenzi vor fi distribuiti astfel: 40% la bugetul de stat, 40% laComisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si 20% la bugetulprimariei.

"In prezent se discuta un proiect de modificare a legiiasigurarilor obligatorii, astfel incat despagubirile sa nu fieplatite de asiguratori, ci de PAID, deoarece PAID incaseaza primelede asigurare", sustine Angela Toncescu, presedintele CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO