Bănci și Asigurări

Asigurătorii au ajuns să plătească sute de mii de euro victimelor accidentelor auto

Asigurătorii au ajuns să plătească sute de mii de euro victimelor accidentelor auto

Valentin Ţuca, directorul general al AON România: Creşterea tarifelor la poliţele RCA se va produce oricum pentru că există un proces gradual de a aduce preţurile la un nivel care să genereze profit asigurătorilor.

Autor: Ciprian Valentin Botea

15.09.2011, 00:07 1305

Omniasig, a treia companie din piaţa asigurărilor, a plătit în primul semestru o despăgubire de 2,4 milioane de lei (circa 570.000 de euro) pe o poliţă de răspunde civilă auto. Compania a mai plătit în acelaşi interval alte două despăgubiri de 1,5 şi respectiv 1,1 milioane de lei.

"A crescut şi gradul de penetrare a asigurărilor de răspundere civilă şi procesul de dezvoltare implică o mai bună conştientizare din partea oamenilor a drepturilor pe care le au. Cred că şi instanţele au început să devină mai permisive cu despăgubirile acordate. Avocaţii, la rândul lor, conştientizează mai bine aceste lucruri şi au devenit mai agresivi", comentează Valentin Ţuca, directorul general al brokerului de asigurări AON România.

Şi austriecii de la Uniqa au plătit în intervalul ianuarie-iunie o despăgubire de 492.000 de lei (circa 120.000 de euro) în contul unei poliţe de răspundere civilă auto.

Anul trecut companiile de asigurări au plătit daune nepatrimoniale cu o valoare cu­mulată de 110 milioane de lei (26 mil. euro), în creştere cu 64% faţă de 2009, acestea reprezentând 7% din totalul despăgubirilor achitate pe segmentul RCA. Doar 4% din despăgubiri au fost pentru vătămări corporale în 2009.

De obicei, românii solicită doar despăgubiri pentru avariile produse autovehiculelor, astfel că în volumul plăţilor pentru daune morale şi vătămări corporale este în continuare foarte mic comparativ cu ţările dezvoltate din Europa de Vest.

Aceste despăgubiri sunt achitate fie în urma unei înţelegeri amiabile între victimă şi compania de asigurări, fie în urma unei hotărâri judecătoreşti în cazul în care cele două părţi nu ajung la un acord comun. Cele mai multe dosare ajung însă în instanţă deoarece clienţii sunt nemulţumiţi de sumele oferite de companiile de asigurări.

Una dintre cele mai mari despăgubiri RCA, plătită în România, de peste patru milioane de lei, va ajunge la familiile a două fetiţe din oraşul argeşean Ştefăneşti, victime ale unui accident rutier petrecut în 2009, potrivit Mediafax. Cazul a fost soluţionat de instanţa judecătorească din Piteşti, care a acordat despăgubiri în valoare de 500.000 de euro pentru părinţii fetiţei decedate şi 500.000 de euro tutorilor fetiţei rămase în viaţă, respectiv străbunicii acesteia.

Potrivit unor surse din rândul asigurătorilor, despăgubirea RCA, în valoare de un milion de euro (peste patru milioane de lei), achitată de o societate de asigurări în urma unui proces civil, este cea mai mare de până acum pe acest segment, după cea de aproximativ 450.000 de dolari plus o rentă lunară de 1.200 de euro acordată unei tinere de 19 ani care a rămas paralizată în urma unui accident rutier.

În România limita de despăgubire pentru vătămări corporale este de 3,5 mil. euro în acest an, urmând ca din 2012 să crească la 5 mil. euro. Pentru daune materiale, despăgubirea maximă este de 750.000 de euro. Creşterea limitelor de despăgubire pentru daune nemateriale vine în contextul în care România trebuie să se alinieze la reglementările europene.

În cazul vătămărilor corporale, asigurătorii sunt obligaţi să constituie rezerve de daună egale cu valoarea pretenţiilor formulate de clienţi, chiar dacă în cele mai multe cazuri acestea se dovedesc exagerate, plăţile efective fiind de 3-5 ori mai mici.

Creşterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări şi faptul că acestea trebuie să constituie rezerve de daună mai mari în momentul în care primesc o solicitare de despă­gu­bire ca urmare a creşterii limitelor de despă­gubire pune presiune asupra tarifelor poliţelor RCA. "Creşterea tarifelor la poliţele RCA se va produce oricum pentru că există un proces gradual de a aduce preţurile la un nivel care să genereze profit asigurătorilor", consideră Ţuca.

Despăgubirile achitate pe poliţe Casco continuă să fie de câteva ori mai mici şi nu depăşesc în cele mai multe cazuri pragul de 100.000 de euro. Astfel, Omniasig a plătit 353.000 de lei (84.000 de euro) pentru o daună pe segmentul Casco. Şi Uniqa a plătit o daună de 356.000 de lei pe o poliţă Casco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO