Bănci și Asigurări

Asiguratorii cu “pasaport european”, afaceri de 4,7 mil. euro

07.10.2009, 23:20 33

Subsidiarele locale ale asiguratorilor europeni care vand politein baza dreptului de stabilire au inregistrat in primul semestruafaceri de 4,7 milioane de euro (19,5 milioane de lei), potrivitdatelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

De la aderarea Romaniei la UE companiile de asigurari de pepiata comunitara pot vinde polite pe piata locala in baza dreptuluide stabilire ("pasaportul eropean"), respectiv a liberei circulatiia serviciilor, prin notificarea CSA si a autoritatilor desupraveghere din tara de origine, fara a infiinta o firma deasigurari potrivit legislatiei romanesti.

In baza dreptului de stabilire functioneaza pe piata locala 9sucursale ale unor asiguratori europeni: Coface (Austria), PorscheVersicherungs (Austria), Cardif Assurance Vie (Franta), CardifAssurances Risques Divers (Franta), Euler HermesKreditversicherungs (Germania), QBE Insurance (Marea Britanie), AIGEurope (Franta), Medicover (Suedia) si CIG (Ungaria).

Ultimele trei nu au vandut nicio polita in aceasta perioada,potrivit CSA.

Din afacerile inregistrate de subsidiarele asiguratoriloreuropeni, peste 99% au provenit din vanzarea de asigurari generale,iar restul din asigurari de viata.

Pe langa cele 9 sucursale, alti 300 de asiguratori au intrat pepiata romaneasca in baza liberei circulatii a serviciilor, carepresupune o procedura mai simpla decat intrarea in baza dreptuluide stabilire.

Date cu privire la activitatea acestora nu au fost publicatepana in prezent.

Afacerile asiguratorilor veniti cu pasaport european au opondere foarte redusa in piata totala, care a ajuns anul trecut la2,4 miliarde de euro. Piata locala este dominata de trei grupurimari: Vienna Insurance (Austria), Allianz (Germania) si Groupama(Franta), care au o cota de aproape 60%.

Din asigurari generale, primele brute subscrise au fost de peste1,9 miliarde de euro in 2008, cei mai mari clienti aiasiguratorilor fiind persoanele juridice.

Cine a vandut asigurari

  • Coface Austria
  • Porsche Versicherung
  • Cardif Assurance Vie
  • Cardif Assurances Risques Divers
  • Euler Hermes Kreditversicherungs
  • QBE Insurance (Europe) Limited

Sursa: CSA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO