Bănci și Asigurări

Asitrans iese pe Bursa in doi ani si intra pe piata ungara

Asitrans iese pe Bursa in doi ani si intra pe piata ungara

Bogdan Stan spune ca strategia Eurohold este crearea unei companii regionale, grupul fiind in discutii pentru achizitii in Serbia si Turcia.

26.07.2007, 17:41 19

Asitrans, companie de asigurari preluata recent de grupul bulgar Eurohold, va fi listata la Bursa in cel mult doi ani, potrivit directorului general al companiei, Bogdan Stan.
"Aceasta este strategia grupului. Si Eurohold este listat la Bursa din Sofia. Exista o suma de avantaje pentru companie, si anume vor creste transparenta si credibilitatea acesteia. In plus, listarea ne va asigura atragerea resurselor necesare pentru dezvoltarea companiei", explica Stan.
Alte companii de asigurari listate pe Bursa sunt Asirom, Astra, Ardaf si Agras.
Asitrans isi va dubla in august capitalul social, care va ajunge astfel la 7,8 milioane de euro (24,2 milioane de lei). Dupa aceasta operatiune, pachetul detinut de grupul bulgar va creste la 75% din actiunile companiei. Majorarea este cuprinsa in suma totala pe care a investit-o Eurohold in achizitia Asitrans, in valoare de 12,5 milioane de euro. In aceasta suma este inclusa si achizitia Asitrans Leasing.
"Strategia Eurohold este crearea unei companii regionale, care sa aiba o cota de 3-5% din piata asigurarilor din Sudul Europei. Acum grupul este in discutii pentru a cumpara o companie de asigurari din Serbia, iar urmatoarea tinta este Turcia", afirma directorul Asitrans. Compania si-a planificat sa ajunga in acest an la o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, in crestere cu 62% in euro fata de 2006. Bugetul pentru 2008 prevede prime brute subscrise de 50 de milioane de euro si atingerea punctului de break-even, dupa ce anul trecut societatea a inregistrat o pierdere de circa 0,5 milioane de euro (1,7 milioane de lei).
"Avand in vedere ca ne vom ocupa de reorganizarea si rebrandingul companiei, profitul nu este o tinta prioritara in acest an", explica Stan.
Pana la sfarsitul anului, Asitrans va lua numele companiei de asigurari a holdingului bulgar: EuroIns, si va deschide o sucursala in Ungaria. "Vom intra pe aceasta piata pe baza dreptului de stabilire (pe care il au companiile romanesti dupa aderarea la UE - n. red.). Pentru 2008, bugetul destinat acestei actiuni nu va depasi 200.000 de euro. Vom merge pe afaceri business to business, adica pe clienti corporate. Daca vrem sa devenim o companie regionala, Ungaria nu este o piata pe care sa o ocolim", explica Bogdan Stan.
Dupa achizitia Asitrans, bulgarii de la Eurohold isi vor aduce in Romania si societatea de brokeraj pe Bursa Euro-Finance si intentioneaza sa cumpere un dealer auto, pentru a replica modelul de business pe care il practica in Bulgaria. Grupul este detinut de Bulgaria Holding Corporation (70%), o companie controlata de managementul Eurohold, fondul de investitii Firebird Management (6%), Landsbanki Luxemburg (4,2%), EFG Eurobank Greece (1%) sau Bank Austria Creditanstalt (0,8%). Fondul de investitii Firebird detine participatii la 30 de companii din Romania, printre care Petrom, Rompetrol sau Ardaf.
Eurohol a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 79 mil. euro, iar pentru acest an estimeaza venituri de 107 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO