Bănci și Asigurări

Astazi se numara ofertele financiare pentru CEC

Astazi se numara ofertele financiare pentru CEC

Analistii Merrill Lynch estimeaza ca statul ar putea obtine aproape 500 mil. euro pe pachetul de 69,9% din actiunile fostei banci de economii

17.07.2006, 19:11 19

Astazi la ora 16:00 expira termenul pana la care cei patru investitori ramasi in cursa pentru preluarea CEC pot trimite ofertele financiare angajante la Ministerul Finantelor.
Dupa retragerea Dexia, Raiffeisen, EFG Eurobank, National Bank of Greece (NBG) si OTP au ramas sa se bata in oferte de pret prin care sa-si poata intari operatiunile locale.
Statul vrea sa vanda 69,9% din actiuni, sperand ca ulterior sa poata obtine un pret mai mare decat in faza actuala pe restul de actiuni.
Pentru pachetul mentionat, pretul de vanzare ar putea ajunge la aproape 500 de milioane de euro, potrivit unei analize recente a bancii de investitii Merrill Lynch, citate de Mediafax.
Analistii bancii apreciaza ca valoarea ofertelor de privatizare a CEC, va fi inferioara estimarilor guvernului, de 700 mil. euro. CEC este a cincea mare banca de pe piata dupa situatia activelor la sfarsitul trimestrului I.
Surse bancare afirmau in toamna trecuta, dupa depunerea ofertelor preliminare, ca oferta cea mai generoasa era de 350 mil. euro, in conditiile in care la vremea respectiva CEC avea sase pretendenti. Intre timp au ramas patru, dar si banca a parcurs un proces de restructurare si modernizare care ar putea justifica un pret mai consistent.
In general, chiar banci straine prezente deja pe piata stramba din nas cand vine vorba de achizitii, invocand preturile prea mari ale activelor bancare romanesti, mai ales avand in vedere stacheta impusa prin privatizarea BCR.
Pe de alta parte, preluarea CEC poate insemna pentru oricare din cei patru investitori obtinerea unei pozitii puternice pe piata, cu perspective de crestere pe termen lung, avand in vedere reteaua extinsa tocmai in zone in care piata bancara nu are nici o alta reprezentare.
Toate cele patru banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC detin deja investitii in Romania, iar analistii Merrill Lynch apreciaza ca acest aspect ar putea determina reducerea valorii ofertelor, intrucat institutiile in cauza pot opta pentru o crestere organica, in cazul in care nu achizitioneaza participatia la banca de stat. De altfel, OTP si NBG chiar desfasoara un plan ambitios de extindere a retelelor de unitati, in timp ce Bancpost intentioneaza sa accelereze cresterea cu 50 de unitati neprevazute in planul initial pe 2006, pentru a putea profita de oportunitatile de pe piata fara a mai pierde timpul pana la aflarea deznodamantului competitiei pentru CEC. In acelasi timp, OTP si NBG au cheltuit recent sume importante cu alte achizitii in regiune, in timp ce Raiffeisen a si castigat 650 mil. euro din vanzarea subsidiarei din Ucraina tocmai catre OTP.
Numai Raiffeisen a incetinit investitiile pentru extindere, oficialii austrieci considerand ca au argumente in afara de pretul oferit pentru a revendica preluarea CEC. Spre deosebire de cazul BCR, acum pretul conteaza in proportie de 75% in grila de punctaj, ceea ce permite valorificarea unor aspecte precum experienta sau forta financiara de ansamblu a investitorului.
Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat vineri pentru Reuters ca banca are o valoare contabila de 200-250 mil. euro, daca este luata in calcul o reevaluare din 2004 a activelor fixe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO