Bănci și Asigurări

Asteptari de scadere a dobanzii BNR in iunie

01.06.2007, 20:10 14

Raiffeisen Austria se asteapta ca BNR sa opereze o a patra reducere a dobanzii de politica monetara de la inceputul acestui an in sedinta Consiliului de Administratie programata pe 17 iunie. In cinci luni, dobanda BNR a coborat cu un punct si jumatate, pana la 7,25%, insa FMI apreciaza ca reducerile au fos premature si tocmai a recomandat chiar majorarea dobanzii. Austriecii preconizeaza insa si scaderea ratelor de dobanda pe piata monetara interbancara in urmatoarele saptamani, avand in vedere ca lichiditatea ramane substantiala. Cu toate acestea, Raiffeisen crede ca leul va ramane puternic si ca atare tocmai si-a revizuit prognozele de curs pe termen scurt: 3,30 lei pentru un euro in iunie si apoi 3,25 lei pentru un euro in septembrie, pentru ca in decembrie sa revina la 3,30 lei/euro.
Si OTP Ungaria considera probabila reducerea dobanzii de politica monetara cu inca jumatate de punct procentual pana la sfarsitul anului, in ipoteza ca nu apare o modificare abrupta in apetitul pentru risc al investitorilor straini care sa provoace o schimbare semnificativa a leului.
Analistii de la Budapesta se asteapta ca BNR sa continue sa monitorizeze atent situatia lichiditatii de pe piata monetara si sa incerce sa mareasca eficienta dobanzii sale de politica monetara. In ciuda estimarii unor majorari de preturi in a doua jumatate a anului, OTP crede ca tinta de inflatie de 4% este posibil de atins. In acelasi timp, OTP anticipeaza ca leul va slabi pana la sfarsitul anului, prognozand un curs de 3,4 lei pentru un euro in decembrie.
Scenariul ajustarii cursului se bazeaza pe perspectiva scaderii dobanzilor la lei, precum si a reducerii investitiilor straine directe pana la 6 miliarde de euro, fata de noua miliarde in 2006, cu o deteriorare pe masura a gradului de acoperire a deficitului de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO