Bănci și Asigurări

Asteptari tot mai slabe privind o crestere de dobanda in noiembrie

Asteptari tot mai slabe privind o crestere de dobanda in noiembrie

Jucatorii nu se hazardeaza insa sa excluda o intarire a politicii monetare pana la sfarsitul anului

24.10.2006, 17:59 16

Citigroup crede acum ca BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara la 8,75% si in noiembrie, si in decembrie, dupa ce pana de curand dadea drept probabila o majorare de un sfert de punct urmata de o alta la inceputul lui 2007.
"Credem totusi ca intarirea politicii monetare nu s-a incheiat avand in vedere cresterea rapida a cererii interne, largirea deficitului extern si planificata relaxare a politicii bugetare", spune Iwona Pugacewicz-Kowalska, analistul care urmareste evolutiile macroeconomice din Romania.
Citigroup prognozeaza pentru anul viitor o rabufnire a inflatiei, care ar urma sa urce pana la 7,3%. De altfel, evolutia inflatiei este considerata drept unul dintre principalii factori de risc de urmarit in Romania.
Pe de alta parte, considera probabil ca leul sa fie sustinut de perspectiva aderarii la UE la 1 ianuarie si de imbunatatirea profilului de risc odata cu cresterea ratingurilor de tara, precum si de cresterea investitiilor straine directe si a accesului la fonduri europene.
Consiliul de Administratie al BNR are programata pe 11 noiembrie o sedinta dedicata discutarii unui nou raport asupra inflatiei. Evolutiile recente de pe piata monetara, marcate de prabusirea dobanzilor pana aproape de 1%, reflecta un anumit grad de incertitudine privind decizia pe care ar putea sa o ia BNR in privinta ratei de dobanda, care continua sa aiba o relevanta scazuta atat timp cat regimul rezervelor minime obligatorii provoaca fluctuatii spectaculoase de lichiditate. Desi banca centrala practica in operatiunile de sterilizare o dobanda de 8,75% pe an, pe piata monetara interbancara ratele de dobanda se situeaza zile la rand sub acest nivel, astfel ca semnalul de politica monetara pe care ar trebui sa-l dea dobanda se dilueaza substantial.
Pe de alta parte, in conditiile in care dezinflatia continua, BNR nu ar avea o justificare evidenta pentru o majorare de dobanda. "Chiar nu vad de ce ar face-o pana la sfarsitul anului", spune Dan Pascariu, presedintele HVB-Tiriac Bank.
La sedinta de pe 11 octombrie, banca centrala va cunoaste, probabil, si cifra de inflatie pe luna octombrie. In conditiile ieftinirilor substantiale ale benzinei si motorinei, nu este exclusa o noua supraperformanta. Insa tocmai astfel de supraperformante conjuncturale maresc prin contrast riscul unei rabufniri spectaculoase a inflatiei in 2007, cu consecintele de rigoare asupra asteptarilor inflationiste ale pietei.
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR responsabil cu politica monetara, a sugerat recent o abordare mai hotarata din partea bancii centrale pentru apararea trendului de scadere a inflatiei in fata riscurilor care se profileaza la inceputul anului viitor, indicand o preferinta pentru folosirea dobanzii ca instrument principal, insa ramane de vazut in ce masura Consiliul de Administratie va impartasi o astfel de abordare.
Cert este ca BNR risca in 2007 o lovitura puternica la nivelul credibilitatii in momentul in care curba de scadere a inflatiei ar inregistra la sfarsitul anului o cocoasa care sa puna capat istoricului de scadere constanta a inflatiei de la un an la altul inceput in 2000.
Consiliul de Adminstratie mai are programata o sedinta de politica monetara pe 28 decembrie, cand ar putea avea o perspectiva mai clara asupra lui 2007, inclusiv in privinta majorarilor de preturi administrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO