Bănci și Asigurări

Astra ajunge la un capital de 55 mil. euro

15.09.2006, 18:58 22

Compania de asigurare Astra-Uniqa si-a majorat capitalul social cu inca 10 milioane de euro, ajungand, cu 55 de milioane de euro, cel mai mare asigurator din acest punct de vedere de pe piata locala.
Odata cu aceasta majorare a capitalului social, procesul de privatizare a companiei este considerat finalizat, au anuntat reprezentantii Astra-Uniqa. Privatizarea Astra a inceput in 2002, finalizarea dealului fiind conditionata de majorari succesive de capital, pana la nivelul actual.
Asiguratorul sustine ca a devansat programul de investitii asumat prin contractul de privatizare si care presupunea investitii de 43,6 milioane de dolari (circa 35 de milioane de euro), ce urma sa fie finalizate in 2008.
Compania de asigurare este detinuta in proportie de aproximativ 67,7% de catre Nova Trade, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Circa 27% dintre titlurile Astra sunt detinute de Uniqa, cel mai mare grup de asigurare din Austria, la care sunt actionari si Raiffeisen. Restul actionarilor sunt investitori pe piata de capital, compania fiind listata pe piata Rasdaq a Bursei de Valori.
Astfel, Nova Trade a participat cu circa 8 milioane de euro la majorarea de capital, austriecii de la Uniqa aducand restul de 2 milioane de euro.
Compania de asigurari Astra-Uniqa a ocupat in prima jumatate a acestui an pozitia a patra in topul de asigurari generale, cu prime brute subscrise de aproape 52 de milioane de euro, dublu fata de nivelul din primul semestru din 2005.
Anul trecut, afacerile Astra au inregistrat un declin, explicat de conducere prin curatarea si consolidarea portofoliului. Reluarea cresterii a fost stimulata anul acesta prin unele contracte de mari dimensiuni, cum ar fi contractul cu operatorul aerian low-cost Blue Air.
Asiguratorul a luat nastere in 1991, prin divizarea Administratiei Asigurarilor de Stat (ADAS), procedurile de privatizare cu investitorul Nova Trade debutand in 2002. In prezent, societatea de asigurare are o retea de peste 200 de sucursale si agentii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO