Bănci și Asigurări

Astra-Uniqa isi pregateste intrarea pe unit-linked

02.11.2007, 23:37 25

Astra-Uniqa, societate de asigurari controlata de grupul austriac Uniqa si omul de afaceri Dan Adamescu, va intra la inceputul anului viitor pe piata asigurarilor unit-linked.
Acestea sunt polite de asigurare de viata legate de fonduri de investitii care, pe langa acoperirea riscului asigurat, investesc prima platita de client in fonduri administrate fie de societatea de asigurari, fie de un administrator extern. Asigurari unit-linked mai vand companiile Allianz-Tiriac, Aviva, ING Asigurari de Viata, Interamerican si KD Life.
"Am luat aceasta decizie pentru ca exista cerere pe piata pentru astfel de produse, iar Uniqa are traditie pe aceasta piata si administreaza mai multe fonduri", explica Radu Mustatea, directorul general al Astra-Uniqa.
El afirma ca societatea si-a majorat semnificativ in acest an vanzarile de asigurari de viata, care in 2006 reprezentau mai putin de 1% din afacerile asiguratorului.
"Cresterea se datoreaza schimbarii managementului diviziei de asigurari de viata si lansarii de produse noi. Daca nu schimbam echipa, probabil ca am fi renuntat la aceasta activitate", afirma directorul general al Astra-Uniqa.
Noul manager al departamentului de asigurari de viata este Diana Mitroi, fost director adjunct la Omniasig Life.
Mustatea estimeaza ca Astra-Uniqa va incheia anul pe pierdere si va reusi sa treaca pe profit in 2008. In prima jumatate a acestui an, pierderea companiei a crescut de sase ori comparativ cu rezultatul din primul semestru al anului trecut, la circa 3,9 milioane de euro.
"Acest rezultat a fost cauzat de faptul ca am pierdut multi clienti pe RCA dupa ce am inceput sa stabilim tarifele in functie de mai multe criterii, nu doar de capacitatea motorului masinii. De asemenea, am avut cheltuieli foarte mari cu reasigurarea, din cauza cresterii primelor din asigurari de aviatie, unde cedam chiar si 100% in reasigurare, si am investit mult in dezvoltarea teritoriala", sustine directorul general al Astra-Uniqa.
O alta cauza a majorarii pierderilor, afirma el, este cresterea ratei daunei, mai ales pe segmentul asigurarilor auto.
Compania nu a publicat inca rezultatele pentru primele noua luni ale anului.
In primul semestru, asiguratorul a raportat prime brute subscrise de 57 de milioane de euro, in crestere usoara fata de aceeasi perioada din 2006. Despagubirile platite de Astra-Uniqa s-au majorat cu mai mult de 30% in aceeasi perioada, la 22,3 milioane de euro.
Austriecii de la Uniqa Group detin 50% din companie, iar Dan Adamescu - 47%. Astra este listata pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de circa 167 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO