Bănci și Asigurări

Atacul asupra leului a dus tranzactiile de pe piata valutara la un nou varf in octombrie

Atacul asupra leului a dus tranzactiile de pe piata valutara la un nou varf in octombrie
06.11.2008, 18:40 23

Atat operatiunile derulate intre banci, cat si tranzactiile cu clientii au crescut puternic in octombrie, inregistrand valori record. Potrivit datelor BNR, volumul mediu tranzactionat zilnic a fost de 2,57 miliarde de euro, fata de 1,95 miliarde de euro in luna precedenta.

Astfel, operatiunile derulate in octombrie depasesc cu mult volumul cumulat din septembrie, de aproape 43 de miliarde de euro. In octombrie 2007, pe piata valutara de la Bucuresti se tranzactionasera 36 de miliarde de euro, respectiv cu 39% mai putin.
"E cert ca piata a fost mult mai animata in octombrie, pe fondul atacului speculativ asupra leului. Mare parte din piata a fost facuta de nerezidenti, dar am vazut si rezultatul - s-au retras in pierdere. Piata s-a calmat insa in ultima perioada, cursul s-a echilibrat la 3,7 lei pentru un euro si ma astept la o perioada de stabilitate", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Tranzactiile interbancare s-au ridicat in medie la 958 de milioane de euro zilnic, fata de 727 de milioane de euro in septembrie, care era si precedentul record. Atat vanzarile, cat si cumpararile de valuta de la clienti au sarit luna trecuta de 1,5 miliarde de euro pe media zilnica, de la niveluri de 1-1,2 miliarde de euro in prima parte a anului. Vanzarile de valuta catre clienti au continuat sa depaseasca cumpararile, deficitul adancindu-se chiar pana la 74 de milioane de euro zilnic. In categoria clientilor sunt insa incluse si bancile straine care fac tranzactii pe leu la Bucuresti prin intermediul jucatorilor locali. 
Varful de tranzactionare a venit pe fondul unui atac asupra leului, jucatorii straini pariind pe deprecierea puternica a monedei, in contextul turbulentelor externe, care au ingustat canalul finantarilor externe. Mai multe banci de top de la New York si Londra, care au actionat ca brokeri pentru fonduri de hedging, au construit pozitii scurte pe leu inca din august (au imprumutat lei pe care i-au vandut ulterior contra euro), pregatind astfel o perioada de crestere abrupta a cursului.
Practic, acesti jucatori au pariat ca euro va urca suficient de mult incat la momentul inchiderii pozitiei (cand vand euro contra leu) sa obtina un castig suficient cat sa plateasca dobanda pentru sumele imprumutate si sa ramana cu un profit.
In aceste conditii, euro a urcat abrupt in toamna, de la un minim de 3,47 lei in august pana la 3,94 lei in octombrie. Pe fondul cresterii abrupte a cursului BNR a intervenit pe piata, vanzand valuta contra leu, ceea ce a oprit deprecierea leului. Totodata, lichiditatea de pe piata monetara a scazut drastic, astfel ca jucatorii straini nu au mai putut sa imprumute lei pentru a-si finanta pozitiile scurte. Pe fondul cererii mari de lichiditati dobanzile au urcat temporar pana la niveluri de peste 40% pe an, insa in ultimele zile au inceput sa se calmeze.
Ionut Dumitru noteaza ca tensiunea a scazut pe pietele din regiune in ultima perioada, iar jucatorii straini au inteles ca nu pot sa atace leul pe fondul lipsei de lichiditati.
"BNR are acum o pozitie puternica, cu rezerve valutare foarte mari si un control ferm al lichiditatii de pe piata monetara. Probabil ca in continuare banca centrala va injecta lichiditati doar atat cat sa permita o functionare normala a pietei si continuarea creditarii in lei", mai spune economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat la inceputul saptamanii ca injectiile de lichiditate in piata se vor face astfel incat sa nu incurajeze noi atacuri asupra leului, in conditiile in care o depreciere puternica de curs poate avea efecte severe in economie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO