Bănci și Asigurări

Austriecii de la Bank Gutmann cauta 50 de romani bogati ca sa le administreze averile

Austriecii de la Bank Gutmann cauta 50 de romani bogati ca sa le administreze averile
02.03.2010, 23:00 503

Austriecii de la Bank Gutmann, o banca specializata in oferireade servicii de private banking, si-au planificat sa atraga 50 panala o suta de clienti carora sa le administreze averile, in primulan de la deschiderea biroului din Bucuresti.

"In Romania am fi fericiti sa avem in jur de 50 de clienti inprimul an de activitate", spune Ilinca von Derenthall, numita deaustrieci la conducerea operatiunilor locale si membra aConsiliului Director al bancii.

Bank Gutmann opereaza in Romania de aproximativ un an pe bazapasaportului financiar European si este pe cale de a deschide unbirou la Bucuresti. Biroul de la Bucuresti va avea insa atributiirestranse, in special in atragerea si mentinerea relatiilor cuclientii, care vor fi realizate de o echipa de numai patru oameni.Toate operatiunile legate de plasarea fondurilor si procesareatranzactiilor vor fi derulate prin centrala bancii, de laViena.

"Clientii romani sunt mai pretentiosi acum, vor sa aiba un birouunde sa discute cu consilierul. Au trecut zilele in care, pentru ointalnire, consilierul venea din strainatate cu avionul, doar cuservieta in mana", spune Sepp Maier, partener in cadrul BankGutmann. Banca a oferit servicii clientilor romani direct dinsediul de la Viena timp de un an si jumatate inainte de a decide sadeschida un birou la Bucuresti. De altfel, si marii jucatori dinindustria mondiala de private-banking, cum sunt elvetienii de laUBS, Julius Baer sau englezii Coutts, cauta in prezent clienti sila Bucuresti, angajand inclusiv consilieri locali, care cunosc maibine piata. Austriecii au ales sa isi amplaseze biroul in centrulBucurestiului, in zona Calea Dorobantilor, la fel cum au procedatsi majoritatea bancilor locale care au dezvoltat divizii de privatebanking.

Cel mai mare jucator de pe piata de private banking din Austria,Bank Gutmann administreaza active de 11 miliarde de euro, pentrucei aproximativ 2.000 de clienti ai sai. Banca mai are operatiunisi in Ungaria si deserveste din Viena Rusia, Ucraina, Cehia,Slovacia si Bulgaria.

Sepp Maier spune ca in principal sunt cautati clienti care auperspective de a-si majora averile in viitor.

"Daca un client vine la noi cu 500.000 de euro si apoi nu maiface nimic, nu ar fi neaparat potrivit. Preferam un antreprenorcare are perspectiva de a-si dezvolta afacerea sau de a vinde si aface alte investitii", spune Maier, afirmand ca ambitia bancii estede a avea relatii cu clientii pe mai multe generatii.

Consilierii de private banking ofera asistenta clientilor lor intoate domeniile, de la gestiunea averilor pana la consultantapentru afaceri, dar si pentru problemele personale. Spre exemplu,Bank Gutmann a dezvoltat "in house" un serviciu de concierge, princare clientii primesc sprijin in diferite domenii, de la obtinereade bilete cu locuri in loje exclusiviste la spectacole sau meciurifoarte importante pana la aranjarea de excursii in destinatiiexotice.

Din punctul de vedere al apetitului pentru risc, clientii dinRomania sunt "conservator-optimisti", considera Ilinca vonDerenthall.

"In Romania clientii sunt realisti si le putem oferi odiversificare a riscului. Poti sa pui in portofoliu si actiuni, catsi obligatiuni. Nu vor doar lichiditate a plasamentelor", spune VonDerenthall.

Sepp Maier spune ca recomanda clientilor sa aiba in portofoliusi aur, dar nu in proportii prea mari.

"Sfatuim clientii sa tina aur intr-o anumita masura, fie subforma de lingouri sau monede, fie sub forma de certificate. Dar nuii sfatuim sa il utilizeze ca o investitie speculativa. Aurul poatefi o polita de asigurare impotriva riscului unei inflatii ridicate,nu poate fi un instrument de speculatii." El considera de altfel capretul ridicat al aurului din prezent are legatura directa cucantitatea enorma de bani ieftini de pe piata, dar va scadea deindata ce dobanzile vor urca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO