Bănci și Asigurări

Aviva si ING Viata au intrat in cursa pensiilor private

02.03.2007, 18:22 18

Companiile de asigurari de viata Aviva si ING au depus cereri pentru autorizarea ca administrator de pensii private, conform informatiilor publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, cele doua soeictati s-au alaturat in cursa intrarii pe aceasta piata a companiilor BCR Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Asigurari, care depusesera anterior cereri asemanatoare, pentru intrarea in pilonul III (pensiile facultative). In timp ce Aviva, ING si BCR Viata au depus cereri pentru autorizarea ca administrator, Allianz a depus o cerere pentru constituirea unei societati separate de pensii, care va trebui apoi sa depuna o cerere de autorizare ca administrator.
Explicatia este ca societatile de asigurare de viata pot administra direct pensii private, cu conditia sa separe intre activitatea de asigurare si cea de pensii private capitalul social, veniturile si operatiunile efective. In acelasi timp, Allianz-Tiriac, care opereaza pe piata ca o companie mixta (asigurari generale si de viata), nu poate administra direct pensii private, ci trebuie sa-si infiinteze intai o societate distincta.
Astfel, numarul companiilor interesate formal de administrarea de pensii private a ajuns deja la patru, numarul total estimat de Comisie pentru acest an fiind de circa zece societati. In afara autorizarii pentru administrarea de pensii private (core-business-ul pietei care va aparea in curand), CSSPP a primit si cereri de autorizare pentru activitatea de auditare a fondurilor de pensii private. Companiile de audit si consultanta Ernst&Young si KPMG au depus aceste cereri, Ernst&Young fiind deja autorizata in acest sens de Comisie.
Cat despre activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii private, BRD, a doua banca din sistem, a obtinut deja autorizarea de la CSSPP. Conform calendarului publicat de Comisie pentru pilonul III, pentru care cele patru companii au depus cererea de autorizare, primele contributii vor fi varsate in luna mai a acestui an.
In cazul pilonului II (pensii obligatorii), Comisia lucreaza in prezent la legislatia secundara (norme) si estimeaza ca la inceputul lunii aprilie va debuta procedura de autorizare si avizare a companiilor care vor sa intre pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO