Bănci și Asigurări

Aviva: Vom investi pana la 35% din banii clientilor din pensii pe Bursa

Aviva: Vom investi pana la 35% din banii clientilor din pensii pe Bursa

Corina Cucoli, director de bancassurance la Aviva: Pensia privata este o chestiune de planificare si constientizare pentru client. Pe partea corporate, pana acum marile companii au oferit pana acum toate beneficiile pentru care exista deduceri fiscale, incepand cu bonurile de masa. In cazul pensiilor, trebuie doar ca cineva sa dea tonul, acestea fiind companiile multinationale.

04.05.2007, 14:19 94

Aviva Asigurari de Viata, autorizata deja ca administrator de pensii private facultative, estimeaza ca va vinde primele pensii la 15 mai, spune Corina Cucoli, directorul de bancassurance al companiei.
"Speram sa vindem primele pensii facultative incepand cu 15 mai, folosind o forta de vanzari de circa 2.000 de agenti de marketing", a declarat Corina Cucoli. Compania a primit recent licenta de administrator pentru pensiile facultative (pilonul III) si pentru prospectul de emisiune al primului fond de pensii facultative.
Imediat ce va primi unda verde de la Comisia de Pensii Private (CSSPP) pentru autorizarea fondului, Aviva va incepe sa vanda pensii facultative, prima tinta fiind companiile mari pe care asiguratorul le are deja in portofoliu.
Alaturi de primul sau fond de pensii, Aviva are in autorizare la CSSPP si forta de vanzare deja existenta: 1.200 de agenti de marketing permanenti si inca 800 de agenti part-time. La inceput, Aviva va administra un singur fond de pensii de pilon III, cu un profil de risc moderat. "Vom investi intre 10% si 35% dintre activele fondului de pensii in actiuni listate, in primul an investitiile fiind facute exclusiv pe Bursa de la Bucuresti", spune Cucoli. Restul banilor din fond vor fi investiti in instrumente de piata monetara (intre 5% si 20% din active), obligatiuni (5%-30%) si alte plasamente.
"Consider ca pensiile facultative sunt un business corporate, asa ca vom vinde in principal aceste produse catre companii", a precizat ea. In plus, Aviva cauta in prezent "solutiile juridice potrivite" pentru folosirea parteneriatelor sale cu trei banci si o companie de credite de consum in vederea vanzarii de pensii facultative folosind retelele bancare ale acestora.
Aviva are in prezent parteneriate de bancassurance (prin care ofera produse mixte intre cele bancare si de asigurari) cu BRD SocGen, BRD Finans (compania de credite de consum a BRD), ABN Amro si Credit Europe Bank (fosta Finansbank). "Suntem in discutii sa folosim cele patru parteneriate pentru vanzarea de pensii facultative", a afirmat Corina Cucoli. Ea este de parere ca majoritatea bancilor din Romania tind sa ofere o gama cat mai larga de produse si servicii, pensiile private neputand lipsi din aceasta lista. "De altfel," spune ea, "un studiu realizat anul trecut de Aviva arata ca romanii au cea mai mare incredere in banci, dintre toate institutiile financiare."
La pensiile facultative pot contribui toti cei care au sub 52 de ani si obtin venituri de natura salariala (nu neaparat din salariu, ci si din activitati independente, profesii liberale si alte surse), platind in fiecare luna cel mult 15% din veniturile brute realizate. Legislatia prevede un numar minim de 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive, pentru ca un client sa poata primi o pensie dupa varsta de 60 de ani.
La startul vanzarii de pensii facultative, preconizat sa aiba loc in maxim doua saptamani, se vor mai alinia alti trei administratori (ING Viata, Allianz-Tiriac si BCR Viata), lista acestora urmand sa fie completata ulterior de companii ca OTP Garancia, Raiffeisen Asset Management (care au depus cererea pentru licenta), Interamerican, Omniasig (care sunt in pregatiri avansate) si altele.
In timp ce Aviva are pregatit un fond de pilon III, ING si Allianz-Tiriac sunt singurii administratori care au anuntat ca vor gestiona cate doua fonduri, cu profiluri diferite de risc. Legislatia permite fiecarui administrator pe pilonul III sa gestioneze oricate fonduri.
Cat despre pensiile private obligatorii (pilonul II), unde vanzarea va incepe in luna august, Cucoli crede ca tintele ambitioase sunt cele mai importante.
"Daca nu obtii un numar de clienti care sa te pozitioneze intre primii cinci de pe piata, mai bine nu intri deloc", spune ea.
In opinia ei, toate companiile care vor intra anul acesta pe pensii private se vor concentra pe pilonul II, abia anul 2008 aducand cursa pentru clienti si pentru pilonul III.
Aviva va depune cererea de autorizare pentru pilonul II cel tarziu saptamana viitoare. Pana acum, doar ING a depus cererea de licenta pentru pensiile obligatorii, dar lista finala a administratorilor va include probabil numele a 9-10 companii.
"Daca pensiile facultative sunt un business corporate, cele obligatorii sunt un business individual. In plus, este un business de volum, unde atingerea unui numar mare de clienti este vitala, mai ales din cauza cheltuielilor mari ocazionate de investitiile mari pentru demararea fondurilor de pensii", spune Cucoli.
La pilonul II sunt obligati sa participe toti angajatii sub 35 de ani, optiunea fiind deschisa si celor cu varste intre 35 si 45 de ani. Dupa cele 4 luni (august-noiembrie) in care clientii vor opta pentru un fond, cei ramasi fara optiune vor fi redirectionati proportional catre administratorii de pe piata.
"Am recrutat deja aproximativ 10.000 de agenti de marketing pentru pilonul II, din cei circa 20.000 pe care ii vom folosi in total", spune ea. Aviva are o tinta de aproximativ un milion de clienti pentru pilonul II, un obiectiv asemanator anuntand si ING. Per total, piata este estimata la 2,5-3,5 milioane de participanti.

Studiile Aviva arata ca...

Pe piata financiara, romanii au cea mai mare incredere in banci.
In general, apetitul pentru risc investitional al romanilor este relativ scazut.
Doar 10% dintre romani au asigurate venituri dupa incheierea perioadei active.
Doua treimi dintre companiile mari vor sa acorde o pensie privata angajatilor.
16% dintre acestea sunt companii multinationale, care vor da tonul.
O pensie privata pentru care se contribuie 30 de ani este aproximativ dubla fata de una de dupa 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO