Bănci și Asigurări

Banc Post, profit net de 9,7 mil.euro

20.11.2003, 00:00 13



Banc Post a obtinut, in dupa primele zece luni din acest an, un profit brut de 448,4 mld. lei (in jur de 11,5 mil. euro) si, respectiv, un profit net de 375,4 mld. lei (9,7 mil. euro).



Veniturile bancii erau, la 31 octombrie, de 3.628 mld. lei, iar fondurile proprii atingeau nivelul de 2.553,9 mld. lei. Banc Post gestiona, la sfarsitul aceleiasi perioade, un volum total de active de 22.355,5 mld. lei. Anul trecut banca a raportat un profit net de 220 mld. lei, echivalentul a 6,3 mil. euro. La sfarsitul lui octombrie, portofoliul de credite totaliza 9.400 mld. lei, din care 55% reprezentau imprumuturile pentru IMM-uri, 20% finantari pentru populatie, iar restul erau credite acordate companiilor mari.



"Banc Post a pus un accent deosebit pe activitatea de creditare care a crescut cu peste 150% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumul creditelor acordate populatiei a inregistrat o crestere semnificativa, fiind la aceasta data de 2,5 ori mai mare decat in octombrie 2002", comenteaza banca.



Banc Post are un capital social de 664,8 miliarde de lei si o retea teritoriala de 161 de unitati operationale. Banca intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa isi majoreze din nou capitalul, practic sa si-l dubleze, sursa banilor fiind rezervele legale constituite de-a lungul timpului.



Recent a fost finalizata si tranzactia prin care EFG Eurobank Ergasias a preluat de la Banco Portugues de Investimento (BPI) si participatia de 17% din capitalul Banc Post pe care portughezii o detineau. Valoarea tranzactiei a oscilat in jur de 23 mil. euro. Astfel, banca elena detine in acest moment 53,25% din capitalul Banc Post. Oricum banca elena EFG Eurobank nu se va opri la a detine doar acest pachet de actiuni din Banc Post, ea avand si primul drept de optiune la achizitia ultimelor actiuni - 8,75% - detinute in prezent in banca romaneasca de General Electric Capital Corporation. Achizitia acestora va majora participarea Eurobank in Banc Post la 62%.



Pentru anul acesta actionarii bancii si conducerea actuala au in vedere dublarea volumului de credite, iar pe termen mediu se vizeaza un loc trei in sistemul bancar romanesc. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO