Bănci și Asigurări

Banca americană JP Morgan spune că România este gata pentru un mult-aşteptat ciclu de creştere

Autor: Razvan Voican

24.02.2011, 23:51 110

Potenţialul României de creştere pe termen lung va ieşi dinhibernare anul acesta, când PIB ar urma să urce cu 2%, estimeazăanaliştii din Londra ai băncii americane JP Morgan.

Este una dintre cele mai optimiste prognoze vehiculate pe piaţă,în condiţiile în care chiar FMI avansează o creştere de 1,5%, iarAsociaţia Analiştilor Financiar-Bancari vede un plus de numai 1,2%anul acesta. Pentru 2012 JP Morgan prognozează o accelerare acreşterii PIB până la 4%.

Analiza are un ton general optimist, fără să ia în discuţievreun risc semnificativ: noul acord cu FMI şi UE va reprezenta oasigurare împotriva unor potenţiale evoluţii adverse pe pieţe, leulnu este ameninţat de vreo depreciere majoră, exporturile vorcontinua să crească, deficitul bugetar va scădea la 4,5% din PIB,investiţiile străine directe vor reveni la 4 mld. euro, de la 2,9mld. euro în 2010.

JP Morgan notează că economia României a "dezamăgit" anultrecut, când nu a reuşit să revină pe creştere, în contrast cumajoritatea celorlalte ţări din regiune. Exporturile aflate pe untrend solid de creştere nu pot ridica întreaga economie, având opondere de numai 28% în PIB, însă pot susţine cererea internă princreşterea veniturilor din muncă obţinute în companiileexportatoare, consideră analiştii băncii americane.

"Cheia resuscitării cererii interne este revenirea la oatitudine colectivă pozitivă în activitatea de investiţii. Vedemşanse bune ca aceasta să se întâmple în 2011, pe fondulîmbunătăţirii probabile a condiţiilor de pe piaţa muncii şi aîncrederii în general." JP Morgan îşi bazează acest scenariu pefaptul că nu a existat vreo criză majoră în sistemul financiar,noul acord cu FMI va întări încrederea în continuarea consolidăriifiscale, iar băncile străine îşi susţin subsidiarele locale.

De asemenea, vede o perspectivă bună în privinţa inflaţiei şi acontului curent, ceea ce ar limita potenţialul unei slăbiri majorea leului care ar afecta capacitatea românilor de a-şi rambursadatoriile în valută.

La capitolul reforme structurale, JP Morgan scrie despre"progrese importante", menţionând adoptarea mai multor măsuri duresub supravegherea creditorilor internaţionali.

"Odată ce revenirea economiei va avea loc în sfârşit, efortul deconsolidare fiscală va primi o susţinere puternică şi va reactivainteresul investitorilor, ducând la crearea unui cerc virtuos."

Potenţialul de convergenţă pentru recuperarea decalajelor dedezvoltare faţă de vestul Europei este considerat intact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO