Bănci și Asigurări

Banca centrala a atras inca 3,45 mld. lei

19.02.2008, 21:05 18

BNR a atras ieri depozite pe o saptamana in valoare de 3,45 miliarde de lei (947 de milioane de euro), la o dobanda de 9% pe an, de la 14 banci comericale.
In mod traditional banca centrala organiza lunea o licitatie pentru atragerea unui depozit pe doua saptamani, acesta fiind principalul instrument de politica monetara. De la inceputul anului, BNR a flexibilizat operatiunile open-market, atragand sume si pe scadente mai scurte, pentru a permite bancilor comerciale sa-si gestioneze mai bine lichiditatile.
"Bancile au ales sa plaseze bani la BNR intrucat depozitul ajunge la scadenta pe 25 februarie, cand sunt asteptate plati mai mari ale companiilor catre bugetul de stat. Probabil ca daca s-ar fi optat pentru o scadenta mai lunga, interesul bancilor ar fi fost mai mic", a comentat Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank.
In aceste conditii, dobanzile pe piata s-au stabilizat in apropierea dobanzii de politica monetara, de 9% pe an.
Pe piata valutara cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta, intre 3,6370 si 3,6420 lei/euro, pe fondul unor tranzactii reduse, in conditiile in care piata americana a ramas ieri inchisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO