Bănci și Asigurări

Banca Nationala a Greciei vrea extindere rapida pe asigurari, brokeraj si leasing

16.09.2005, 19:12 19

Indiferent de rezultatul competitiilor pentru preluarea BCR si a CEC, Banca Nationala a Greciei (BNG) - cel mai mare grup financiar elen - este hotarata sa continue extinderea organica a operatiunilor, nu numai pe piata bancara, dar si in sectorul asigurarilor, al brokerajului si al leasingului, a declarat, ieri, presedintele BNG, Takis Arapoglou, aflat intr-o vizita la Bucuresti.

"Vom arata ca vrem sa fim agresivi si in celelalte sectoare ale pietei financiare, unde avem in vedere inclusiv achizitii. Vom inregistra progrese in aceste zone chiar in viitorul apropiat, pana la sfarsitul anului", a spus Arapoglou.

In prezent, BNG detine controlul societatii de asigurari Garanta si al firmei de brokeraj Eteba.

Takis Arapoglou a venit in Romania in contextul pregatirilor in vederea depunerii ofertelor pentru BCR.

Banca Nationala a Greciei a trimis scrisori de intentie pentru participarea atat la privatizarea BCR, cat si a CEC. Termenul de depunere a ofertelor finale angajante pentru preluarea pachetului majoritar la BCR expira pe 17 octombrie.

Takis Arapoglou afirma ca preturile pe care grupul elen este pregatit sa le plateasca la privatizarea BCR si CEC vor tine cont de profitabilitatea investitiei pe termen mediu si de interesele actionarilor.

"Platim cat credem ca este rezonabil pentru actionarii nostri. Daca nu vom castiga nici una dintre cele doua banci scoase la privatizare, intentionam oricum sa crestem organic, pentru ca vrem sa ne dezvoltam pe piata romaneasca. Nu suntem in cursa pentru a plati orice pret", a explicat Arapoglou, adaugand ca nu are in vedere si o a treia varianta de achizitie in cazul unui esec atat la BCR, cat si la CEC.

Bancherul elen sustine ca BNG dispune de suficient capital pentru a putea cumpara pachetul majoritar la BCR, iar in cazul in care ar avea nevoie de mai mult, situatia financiara foarte buna i-ar permite sa gaseasca bani cu usurinta pe pietele de capital.

In ipoteza castigarii ambelor licitatii, presedintele celei mai mari banci din Grecia spune ca ar fi foarte greu de ales intre cele doua institutii de credit. "Nu stim care dintre cele doua banci ni s-ar potrivi mai bine", a declarat Arapoglou.

El a aratat ca strategia bancii priveste un plan de afaceri care sa permita obtinerea de profit pe termen mediu din investitia realizata in Romania.

Pentru preluarea BCR mai concureaza Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC si BNP Paribas. Pe langa BNG, alte doua dintre concurentele de la BCR se regasesc si in lista de investitori care participa la privatizarea CEC, respectiv Erste Bank si Dexia. Pentru ultima banca detinuta integral de stat si-au mai exprimat interesul Banca Monte dei Paschi di Siena, EFG Eurobank, OTP Bank, Raiffeisen si Societe Generale.

La sfarsitul anului trecut, grupul BNG a raportat active totale de 52,8 mld. euro si un profit net de 577 de mil. euro. Capitalurile proprii ale bancii depasesc 2,5 miliarde euro. BNG a preluat, in 2003, Banca Romaneasca, institutie de credit ale carei active depaseau 500 de milioane de euro la mijlocul acestui an pe seama expansiunii rapide a portofoliului de credite in ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO