Bănci și Asigurări

Banca Nationala socoteste cat mai amana scaderea dobanzii de interventie

30.04.2004, 00:00 21



Consiliul de admnistratie al Bancii Nationale avea ieri pe ordinea de zi discutarea unui program privind dinamica ratei dobanzii de interventie, deciziile de modificare a nivelului acesteia urmand a fi luate in functie de datele privind evolutia inflatiei in aprilie si in lunile urmatoare, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



"Asteptam ca si inflatia pe aprilie sa confirme trendul de dezinflatie", spune guvernatorul.



Rata inflatiei pentru luna aprilie va trece de 0,6%, influentata de majorarea preturilor la gaze naturale, fara a depasi, insa, nivelul de 1%, apreciaza Mugur Isarescu.



Potrivit sefului BNR, datele statistice disponibile arata o crestere a preturilor de consum al populatiei cu un punct procentual sub programul dezinfaltionist anticipat de banca centrala.



Inflatia a coborat in luna martie la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni, cresterea cu 0,5% a preturilor plasandu-se cu 0,1 puncte procentuale sub dinamica lunii februarie si cu 0,6 puncte mai jos fata de perioada corespunzatoare din 2003.



Pentru a avea raspunsuri pregatite la presiunile inflationiste acumulate in toamna anului trecut, incepand din luna august 2003, BNR a majorat in trei etape dobanda de interventie, pana la nivelul actual de 21,25%. In conditiile in care aceasta a insemnat intreruperea unei tendinte descendente conturate in prima jumatate a lui 2003, masura a fost anuntata ca avand un caracter temporar, fiind necesara pentru depasirea unor dezechilibre conjuncturale.



Guvernatorul BNR s-a aratat optimist in ceea ce priveste evolutia indicatorilor macroeconomici in acest an, aratand ca singurul pericol ramane cresterea salariilor.



"Asa cum am mai spus, singurul pericol vine dinspre salarii, pentru ca in Romania inflatia are o componenta structurala strans legata de nivelul veniturilor. In ultima vreme, am vazut in presa o serie de solicitari de cresteri salariale", a mai spus Isarescu.



Viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, a declarat recent ca banca centrala analizeaza oportunitatea reducerii dobanzii de interventie inainte de sfarsitul primului semestru, pe fondul imbunatatirii indicatorilor macroeconomici.



Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci, constituind principalul instrument de sterilizare a excesului de lichiditati de pe piata monetara. Acestuia urmeaza sa i se adauge certificatele de depozit cu scadenta de trei luni, pe care BNR se pregateste sa le emita spre sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie.





FMI nu grabeste vanzarea BCR



Noul acord cu FMI nu impune vanzarea unui al doilea pachet de actiuni ale BCR in acest an si nu exista nici o presiune in acest sens, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.



El spune ca, BERD, in calitatea sa de investitor de portofoliu, urmareste sa vanda actiunile cumparate la o valoare cat mai mare, ceea ce ar insemna ca nu este interesata de grabirea procesului de privatizare inainte ca valoarea BCR sa mai creasca.



"Atat BERD, cat si IFC sunt investitori de portofoliu, care beneficiaza si de un atu: pot bloca orice decizie majora. Scopul principal al celor doua institutiii este sa creasca valoarea bancii. Poate ii intereseaza sa vanda in 2006 pachetul detinut la BCR, la un pret dublu", a spus guvernatorul.



In opinia lui Isarescu, peste trei ani, valoarea BCR poate fi mult mai mare, daca economia romaneasca isi mentine ritmul de crestere, iar banca va fi perceputa ca o institutie restructurata, performanta si cu un actionariat serios.



Oficiali ai Executivului au declarat, recent, ca, avand in vedere interesul manifestat de mai multe banci internationale, statul va anunta vanzarea a inca 25% din capitalul bancii.



Pe de alta parte, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Florin Georgescu, a declarat ca vanzarea catre BERD si IFC a pachetului de 25% plus doua din actiunile bancii va fi incheiata la sfarsitul lunii mai, cand va fi achitat si pretul de 222 mil.$.



Georgescu spune ca vanzarea unui pachet suplimentar de actiuni in acest an ar fi posibila doar in cazul in care investitorii interesati vor accepta raportul de evaluare intocmit de BERD si IFC, si nu vor cere o noua analiza a situatiei financiare.



In urmatoarea perioada urmeaza sa fie stabilite responsabilitatile care revin celor doua noi structuri de conducere ale bancii, Consiliul de Supraveghere si Comitetul Executiv.



Reprezentantii celor doua institutii internationale vor veni in Romania in apropierea datei de 20 mai, cand va avea loc o runda de discutii privind principiile dupa care urmeaza sa functioneze Comitetul Executiv si Consiliul de Supreveghere.



De asemenea, vor fi stabilite regulile de organizare si functionare ale celor doua comitete aflate in responsabilitatea Consiliului de Supraveghere: Comitetul de Audit si Conformitate si Comitetul de Remunerare.



Preluarea de drept a 25% din capitalul BCR de catre BERD si IFC va fi urmata de vanzarea unui pachet de 8% din actiuni catre salariatii bancii. Dupa incheierea tranzactiei cu salariatii, statul va detine numai 36,88% din actiuni, dar va ramane cel mai mare actionar. Restul actionarilor sunt SIF Oltenia (6,11%) si celelalte SIF, cu cate 6% din capitalul social.



Florin Georgescu arata ca, potrivit uzantelor, BCR va fi considerata o banca privata, cand participatia statului va fi de sub 11%.



BCR a obtinut, anul trecut, un profit de 153 de milioane de dolari, potrivit standardelor romanesti de contabilitate, rezultat inferior cu 6,7% castigului obtinut in 2002. Pentru acest an, insa, banca estimeaza un castig net, calculat dupa standardele internationale de contabilitate de 150 de milioane euro. In primul trimestru al acestui an, pofitul net s-a ridicat la 43 de milioane euro.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO