Bănci și Asigurări

Banca Nationala: Toate plasamentele noastre in obligatiuni in valuta au rating AAA

Banca Nationala: Toate plasamentele noastre in obligatiuni in valuta au rating AAA

Circa trei sferturi din investitii sunt facute in titluri emise de guverne sau entitati guvernamentale, in timp ce 17% sunt orientate spre titluri ale unor institutii precum BRI, BERD, BIRD sau BEI.

10.11.2008, 18:03 67

Intreg portofoliul de obligatiuni in valuta al BNR, in care sunt plasate aproape trei sferturi din activele externe ale bancii centrale, consta in titluri cu rating AAA emise in cea mai mare parte de guverne, conform datelor publicate de Banca Nationala.

Peste 75% din investitiile in obligatiuni au fost orientate catre titluri ale unor guverne si agentii guvernamentale - institutii de drept public detinute si reglementate de guverne. O pondere de peste 17% revine obligatiunilor emise de institutii supranationale, precum Banca Reglementelor Internationale, BERD, BIRD si BEI.
"Ideea ca s-ar putea intampla ceva si cu aceste institutii ar insemna ca e apocalipsa", a comentat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Obligatiunile garantate cu active reprezinta restul de 7,3% din plasamentele in obligatiuni in valuta ale BNR. Banca centrala a precizat ca este vorba despre titluri emise in Europa si care beneficiaza de o legislatie speciala care asigura protectia investitorilor. De asemenea, BNR a mentionat ca nu are investitii in instrument de tip sub-prime.
La nivelul lunii august, titlurile de valoare detinute de BNR, altele decat actiunile, insumau echivalentul a circa 20,8 miliarde de euro, cresterea in lei fiind de peste 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut. O pondere de 15% din activele externe ale BNR revine creditelor acordate, in timp ce plasamentele in actiuni si alte participatii de capital reprezintau la nivelul lunii august 4% din active, fara ca banca centrala sa dea detalii in privinta acestora.
Isarescu a explicat saptamana trecuta ca structura rezervei valutare administrata de BNR porneste de la componenta datoriei publice de rambursat.
"Din timp am facut un hedge, pentru ce avem de platit de acum pana in 2015. Tinem rezerva tarii si pe o structura care se apropie cu structura datoriei externe pentru a nu ne expune la riscul valutar, ceea ce arata prudenta Bancii Nationale", a spus Isarescu.
BNR a raportat pentru octombrie un nivel al rezervelor valutare de 27,32 miliarde de euro, in crestere cu 1,29 miliarde fata de luna precedenta. Aceasta a fost cea mai mare crestere lunara a rezervei raportata de BNR in ultimul an, in conditiile majorarii puternice atat a intrarilor cat si a iesirilor de valuta, cu mult peste media lunilor precedente: intrari de 4,4 mld. euro, fata de iesiri de 3,1 mld. euro. BNR a precizat ca valoarea ambelor fluxuri a fost influentata de modificarile importante ale cursurilor de schimb ale valutelor constituente ale rezervei pe piata internationala.
Pe langa operatiunile realizate de BNR pe piata interbancara, o sursa mentionata de crestere a intrarilor de valuta a fost modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilor. Analistii explica aceasta evolutie prin faptul ca unele banci nu au mai putut recurge la swap-uri valutare cu bancile-mama pentru a evita costul de rezervele si au fost nevoite sa ia finantari in euro pentru a face rost de lichiditate, finantari care au fost supuse obligatiei de constituire a rezervelor la nivelul unei cote de 40%.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO