Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca a ajuns la active de 192 de milioane de euro

17.08.2004, 00:00 16

Banca Romaneasca, membra a Grupului National Bank of Greece detinea la sfarsitul lunii iunie active totale in valoare de 7.837 de miliarde de lei (192 de milioane de euro), in crestere cu 19% fata de sfarsitul anului 2003.
Banca a obtinut in primele sase luni un profit net de 145,3 miliarde lei (3,5 milioane de euro). La sfarsitul anului 2003 banca inregistra un profit net de 9,6 miliarde de lei. Profitul bancii la sfarsitul primului trimestru se ridica la 103,5 miliarde de lei.
"Banca Romaneasca continua sa se dezvolte intr-un ritm sustinut. Acest fapt este confirmat atat de rezultatele financiare obtinute in primele sase luni ale acestui an, cat si de extinderea portofoliului de produse de retail prin credite si instrumente de economisire", a comentat Petru Rares, director general al bancii si vicepresedinte al Consiliului de Administratie.
Depozitele atrase de la clienti si disponibilitatile insumau la sfarsitul primului semestru 4.434 de miliarde de lei (108 milioane de euro), marcand o crestere de 9,5% comparativ cu decembrie 2003.
Capitalurile proprii detinute de banca au ajuns la 967 de miliarde de lei (23,7 milioane de euro), in crestere cu 20,7% comparativ cu decembrie 2003.
Potrivit conducerii bancii, banii vor fi detinatI sustinerii politicii de dezvoltare a bancii. "Intentionam ca pana la sfarsitul anului sa extindem reteaua teritoriala cu inca zece sucursale, iar numarul de bancomate (ATM-uri) va creste de la 27 la 80", a mai spus Rares.
La sfarsitul anului trecut, cel mai mare grup financiar din Europa de Sud-Est, Grupul National Bank of Greece (NBG), a achizitionat pachetul majoritar al Bancii Romanesti S.A., detinand in prezent 90,86% din capitalul social al acesteia.
Asemenea, celorlalti jucatori straini, NBG a extins la Banca Romaneasca principiile de guvernare corporativa care presupun separarea atributiilor executive de cele de administrare, la nivelul managementului.
Desi este prezenta in Romania de mai multi ani si a tatonat mai multe posibilitati de extindere, banca elena s-a limitat pana acum la activitatile desfasurate prin intermediul unei sucursale care a ajuns la o cota de 0,5% din sistemul bancar.
NBG nu a dorit sa schimbe denumirea Bancii Romanesti, fiind prezenta practic cu doua marci pe piata romaneasca, operate dupa doua licente diferite. Mentinerea sucursalei locale ii permite sa se implice in tranzactii financiare fara a fi constransa de reglementarile prudentiale, legate in principal de solvabilitate, impuse de BNR.
Obiectivul principal al NBG pe piata romaneasca este sa dezvolte activitatile de retail printr-o retea de cel putin 40 de sucursale pentru a ajunge astfel la o acoperire nationala buna.
Fondata in urma cu 160 de ani, National Bank of Greece a fost prima banca comerciala care a operat in Grecia. Pana in 1928, cand a fost infiintata banca centrala a Greciei, NBG a detinut responsabilitatea emiterii de moneda, pe langa atributiile de banca comerciala. Banca este listata la bursa din Atena incepand din 1880, actiunile sale fiind cotate si la New York din octombrie 1999.
NBG Group detine pozitia dominanta pe piata serviciilor financiar-bancare din Grecia cu un portofoliu de 5 milioane de clienti. Incepand din anul 1999, actiunile NBG sunt cotate la Bursa de Valori din New York. La 31 decembrie 2003 activele Grupului insumau 54 miliarde de euro, iar profitul net era de 360 milioane de euro.
Banca Romaneasca este, de asemenea, partener oficial al Comitetului Olimpic Roman pentru Jocurile Olimpice de la Atena. Portofoliul bancii include pe langa creditele de consum sI liniile de finantare destinate IMM - urilor sI doua produse de plata electronice, ultimul lansat fiind cardul de credit MasterCard. Cel mai recent produs al bancii este un credit imobiliar, lansat in luna aprilie. Prin acest credit banca ofera finantari de pana la 200.000 de euro persoanelor fizice sI liber profesionistilor.
La sfarsitul anului 2003, banca se afla pe locul zece in topul institutiilor de credit cu capital majoritar strain, cu o cota de piata calculata in functie de active de 1%.
Banca Romaneasca opereaza in prezent o retea de 27 de sucursale si agentii si detine un portofoliu de peste 75.000 de clienti. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO