Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca creste in asteptarea investitiilor angajate de proprietarul elen, NBG

18.06.2004, 00:00 98

Banca Romaneasca, membra a Grupului National Bank of Greece (NBG), detinea la sfarsitul primului trimestru al anului 2004 active totale in valoare de 7.205 miliarde de lei, in crestere cu 55,6% fata de primul trimestru al anului 2003.
In termeni reali, cresterea este de 42,5%. La sfarsitul anului 2003, banca se afla pe locul zece in topul institutiilor de credit cu capital majoritar strain, cu o cota de piata calculata in functie de active de 1%.
Profitul bancii la sfarsitul primului trimestru se ridica la 103,5 miliarde de lei, corespunzator unei cresteri noinale 200%, respectiv 195,8% in termeni reali.
Rata profitabilitatii calculata la capital este de 19,55%, in timp ce raportat la totalul activelor, profitul reprezinta 1,40%.
La sfarsitul anului trecut, Banca Romaneasca a fost preluata de National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup financiar elen, care s-a hotarat sa se extinda pe piata romaneasca de retail prin dezvoltarea retelei de sucursale a bancii cumparate.
Asemenea, celorlalti jucatori straini, NBG a extins la Banca Romaneasca principiile de guvernare corporativa care presupun separarea atributiilor executive de cele de administrare, la nivelul managementului.
Astfel, Petru Rares, care a cumulat pana anul trecut ambele categorii de responsabilitati, a devenit director general al Bancii Romanesti. Potrivit unor surse bancare, presedinte al Consiliului de Administratie a fost numit bancherul elen Yiannis Pehlivanidis, fost vicepresedinte al Banc Post, devenit in primavara viceguvernator al NBG. Procedurile formale legate de modificarile in conducerea bancii urmeaza sa fie finalizate.
Desi este prezenta in Romania de mai multi ani si a tatonat mai multe posibilitati de extindere, banca elena s-a limitat pana acum la activitatile desfasurate prin intermediul unei sucursale care a ajuns la o cota de 0,5% din sistemul bancar.
NBG nu a dorit sa schimbe denumirea Bancii Romanesti, fiind prezenta practic cu doua marci pe piata romaneasca, operate dupa doua licente diferite. Mentinerea sucursalei locale ii permite sa se implice in tranzactii financiare fara a fi constransa de reglementarile prudentiale, legate in principal de solvabilitate, impuse de BNR.
Obiectivul principal al NBG pe piata romaneasca este sa dezvolte activitatile de retail printr-o retea de cel putin 40 de sucursale pentru a ajunge astfel la o acoperire nationala buna.
NBG controla in urma achizitiei de anul trecut 81,65% din actiunile Bancii Romanesti, pachet cumparat in luna octombrie de la Fondul Romano-American pentru Investitii. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. Un pachet de 6,8% era detinut de persoana fizica Ion Basgan, 5,3% de societatea Arcom, iar restul de 6,3% de alti actionari.
NBG intentiona sa le propuna celorlalti actionari ai Bancii Romanesti cumpararea pachetelor detinute de acestia, preferand controlul deplin asupra noii filiale.
Prin preluarea Bancii Romanesti, activele detinute de grupul elen in Romania au urcat dintr-o data la 250 milioane de euro.
Oficialii greci spun ca urmaresc un plan de afaceri pe 12 ani pe piata bancara romanesca. In acest plan, nu este exclusa posibilitatea unei a doua preluari care sa consolideze pozitia grupului.
Pe langa Banca Romaneasca, NBG mai detine in Romania pachetul majoritar de actiuni la societatea de asigurare Garanta, prin intermediul Ethniki Hellenic General Insurance Company, liderul pietei de asigurari din Grecia, precum si societatea de brokeraj si administrare de active Eteba Romania.
Grupul NBG avea la sfarsitul anului trecut active de 54 miliarde de euro.
Fondata in urma cu 160 de ani, National Bank of Greece a fost prima banca comerciala care a operat in Grecia. Pana in 1928, cand a fost infiintata banca centrala a Greciei, NBG a detinut responsabilitatea emiterii de moneda, pe langa atributiile de banca comerciala. Banca este listata la bursa din Atena incepand din 1880, actiunile sale fiind cotate si la New York din octombrie 1999.
Banca Romaneasca detine in prezent o retea de 22 de sucursale, acoperind principalele orase si trei agentii. In Bucuresti sunt amplasate cinci dintre unitati, dar planurile includ deschiderea in scurt timp a unei noi sucurdsale in Militari. Pentru anul 2004 Banca Romaneasca are planificata deschiderea a cel putin cinci unitati teritoriale noi in zone cu potential economic semnificativ.
Portofoliul bancii include doua produse de plata electronice, dintre care cel mai recent, cardul de credit MasterCard, a fost lansat la 1 martie. Banca opereaza o retea de 26 de bancomate si are instalate 25 de terminale de plata POS la comercianti.
La sfarsitul trimestrului I, clientii persoane fizice detineau o pondere de peste 80% din clientela bancii, insa banca este activa si pe sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, deruland in decursul timpului 11 linii de creditare externa.
liviu.chiru@zf.ro, razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO