Bănci și Asigurări

Banca Transilvania strange 32,5 mil. euro pentru credite

17.12.2004, 00:00 27



Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) isi majoreaza expunerea fata de Banca Transilvania cu inca 7,5 milioane de euro, in cadrul unui aranjament financiar care mai include un credit sindicalizat de la mai multe banci de investitii, in valoare de 15 milioane de euro.



Contractul de finantare insumand 22,5 milioane de euro va fi semnat astazi, la scurt timp dupa ce Banca Transilvania a obtinut alte 10 milioane de euro de la Fondul Olandez de Finantare pentru Dezvoltare, cu scadenta la sapte ani si avand ca destinatie acordarea de credite pentru IMM.



Imprumutul sindicalizat de 15 milioane de euro ar fi al treilea astfel de aranjament de care beneficiaza o banca romaneasca, dupa cele obtinute tot anul acesta de BCR (200 milioane de dolari) si Raiffeisen Bank (250 milioane de dolari).



Implicarea BERD a asigurat succesul operatiunii de strangere a banilor, care a durat doar ceva mai mult de o luna. De altfel, Banca Transilvania are sprijinul constant al institutiei financiare internationale, care detine pozitia de cel mai mare actionar individual al bancii, cu un pachet de 15% din capitalul social de 67,5 milioane de euro.



Maturitatea creditelor care fac parte din aranjamentul amintit va fi de 5-7 ani.



Banii vor fi folositi pentru acordarea finantari pe termen mediu si lung firmelor mici si mijlocii, companiilor, dar si persoanelor fizice. De asemenea, este vizata astfel diversificarea surselor de finantare ale bancii.



In acelasi timp, Banca Transilvania continua programul de extindere a retelei de unitati, care urmeaza sa numere la sfarsitul acestui an 116. Obiectivul pentru 2005 este operarea a 150 de unitati.



Actiunile bancii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultimul pret de ieri a fost de 8.650 lei/actiune, in scadere usoara.



La noua luni, banca avea un profit brut de 13,2 mil. euro si active valorand circa 568 mil. euro.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO