Bănci și Asigurări

Bancherii au dat mai multe credite în lei

Bancherii au dat mai multe credite în lei

Autor: Razvan Voican

25.07.2012, 00:07 424

Creditul în lei pentru companii a salvat piaţa în luna iunie, creşterea de 3,6% înregistrată comparativ cu luna mai reuşind să compenseze declinul finanţărilor în valută şi să conducă la stagnarea soldului creditului privat la 227 mld. lei (51 mld. euro).

Vânzările de credite în lei către populaţie au continuat să meargă prost, însă per ansamblu creditul privat în lei a revenit la o creştere anuală de 4,2%, până la 82,5 mld. lei, după încetinirea din perioada aprilie - mai. În schimb, creditul în valută a scăzut în iunie cu 1,2%, iar creşterea anuală a frânat la 7,5%.

Cel mai afectat a fost segmentul creditelor corporate, unde rambursările au întrecut în mod clar sumele noi acordate clienţilor, soldul coborând cu 1,8%. Dar şi creditul de retail în valută a scăzut cu 0,5%.

Dobânzile nu au înregistrat mişcări semnificative nici la lei, nici la euro, însă deja la nivelul lunii mai indicau oprirea tendinţei de scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO