Bănci și Asigurări

Creditul s-a împiedicat din nou în iunie. Numai finanţările în lei pentru companii s-au mişcat

Creditul s-a împiedicat din nou în iunie. Numai finanţările în lei pentru companii s-au mişcat

Autor: Razvan Voican

25.07.2012, 00:06 357

Volumul creditelor acordate de bănci sectorului privat a scăzut în iunie cu 13 mil. lei faţă de luna mai, până la 227 mld. lei. A fost a doua lună în care fluxul finanţărilor către economia reală s-a poticnit vizibil, după ce şi în februarie soldul creditelor înregistrase o scădere de 0,1% comparativ cu ianuarie, în condiţiile în care creditele noi acordate nu au reuşit să acopere sumele rambursate de clienţi.

Creditarea continuă aşadar să băltească, eforturile BNR de a stimula finanţările în moneda naţională, având rezultate modeste, în principal pe segmentul creditelor pentru companii. Explicaţia se găseşte din nou în politica de dobânzi a băncilor, care au preferat să-şi conserve marjele mari şi au readus dobânda medie la creditele noi în lei la nivelul de 10% în luna mai, după în februarie - martie o reduseseră la o singură cifră.

Per ansamblu, creşterea anuală a creditului a încetinit în iunie la 6,3%, de la 9,4% la nivelul lunii mai, din cauza declinului înregistrat de creditarea în valută, care rămăsese motorul de creştere a pieţei în pofida restrângerii resurselor disponibile.

Dintr-o dată, balanţa s-a înclinat în iunie în favoarea creditului în lei, care a crescut cu 2,1% faţă de mai, în timp ce creditul în valută a scăzut cu 1,2%.

Potrivit datelor BNR, cea mai mare scădere a finanţărilor în monedă străină a fost înregistrată pe segmentul corporate (- 1,8%), dar şi creditele de retail au coborât cu 0,5%. De la începutul acestui an numai în februarie mai fusese consemnat un declin al creditului corporate în valută.

Bancherii continuă să acuze cererea redusă pentru credite noi, pentru că altminteri anumite eforturi de reducere a dobânzilor s-au văzut în primele luni ale anului, dobânda medie la creditele noi în euro coborând de la 5,8% în februarie la 5,3% în luna mai.

Dezbaterea privind costul creditelor a cam amorţit în ultimele luni, antreprenorii obosind să critice dobânzile prea mari faţă de ceea ce îşi pot permite să plătească în actuala conjunctură economică, iar bancherii să se justifice prin nevoia de a acoperi costul din ce în ce mai mare al creditelor devenite neperformante.

Cât despre clientela de retail, statisticile demonstrează clar absenţa apetitului pentru noi împrumuturi. Faţă de iunie 2011, soldul creditelor în lei pentru persoane fizice a scăzut cu aproape 3% în iunie 2012, până la 34,4 mld. lei, reprezentând numai 15% din totalul creditului neguvernamental. Pe componenta în valută se menţine o creştere anuală de 6,8%, dar cu o frânare puternică faţă de un nivel de 10,7% înregistrat în luna mai.

În ultimele două luni BNR şi Ministerul Finanţelor au arătat preocupare pentru menţinerea stabilităţii dobânzilor la lei şi respectiv contracararea presiunilor de creş­tere, însă fără efecte vizibile la nivelul cererii de credite.

Una dintre soluţiile folosite de Finanţe a fost reducerea sumelor absorbite de pe piaţă şi astfel soldul creditului guvernamental a scăzut cu 2%, până la 80,6 mld. lei.

Băncile nu prea au dat credite în iunie, dar nici n-au reuşit să păstreze banii clien­ţilor în depozite, înregistrând o scădere a sumelor atrase cu 1,2%, până la 191 mld. lei. Atât clienţii de retail, cât şi companiile şi-au redus depozitele în lei, cu până la 4% în cazul companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO