Bănci și Asigurări

Bancherii au de dat 60 mil. euro in doua saptamani pentru credite „Prima casa”

Bancherii au de dat 60 mil. euro in doua saptamani pentru credite „Prima casa”
28.01.2010, 23:10 26

Cine vrea sa obtina un credit pentru locuinta prin programulPrima casa mai are la dispozitie doar doua saptamani in care poatedepune dosarul pentru a profita de alocatiile suplimentare de 60 demilioane de euro primite de mai multe banci de pe piata.

"In total, in cadrul rundei de realocare au fost modificateplafoane de garantii insumand 60 de milioane de euro", spune IrinaConstantinescu, director strategie si riscuri in cadrul Fondului deGarantare.

Realocarea s-a facut pe baza simularilor realizate de banciprivind vanzarile pe care le pot derula pana la 15 februarie.

"Dosarele trebuie sa contina antecontracte semnate pana celtarziu la 15 februarie, insa pot ajunge la Fond oricand dupa acelmoment. Noi estimam ca vom continua sa primim dosare inca douasaptamani - o luna dupa 15 februarie", spune Constantinescu.

Pana la sfarsitul anului trecut mai putin de jumatate dinplafonul de un miliard de euro fusese utilizat. Restul pana la unmiliard a ramas astfel disponibil, putand fi angajat integral dacaexista suficiente antecontracte incheiate inainte de 15februarie.

Totusi, Constantinescu spune ca nu se resimte o crestere acererii de credite.

"Nu a crescut numarul de dosare in ultima perioada. Primim panaintr-o suta de dosare zilnic si reusim sa le finalizam in termenullegal de cinci zile", spune directorul FNGCIMM.

Banca Transilvania (BT) a obtinut de la Fondul de Garantare aCreditelor o suplimentare cu 15 mil. euro a plafonului in limitacaruia poate acorda credite pentru locuinte prin programul Primacasa. Suma este destinata garantarii finantarilor pentru clientiicare au incheiat deja sau vor incheia antecontracte de cumparare aunei locuinte pana la 15 februarie, cand expira actuala etapa aprogramului.

BT a acordat pana acum aproape 600 de credite, iar alte 100 dedosare, in suma de 2,5 mil. euro, se afla in diferite stadii deaprobare. Banca precizeaza ca, in general, valoarea creditelorcontractate este cuprinsa intre 25.000 si 57.000 de euro si variazain functie de orase, regiuni. Dobanda practicata de BT este de10,65% pe an la creditele in lei, plus un comision de gestiune de0,2% pe luna, respectiv de 4,7% pe an in euro.

"Este a doua suplimentare pe care o primim. Vom folosi aceastaoportunitate pentru cresterea ritmului creditarii", spune RobertRekkers, directorul general al BT.

Si Alpha Bank poate continua sa acorde credite prin programul cugarantii de stat dupa ce a primit in aceasta saptamana osuplimentare tot de 15 mil. euro, ajungand la un total de 90 mil.euro.

"Alpha Bank a acordat peste 1.100 de credite prin programulPrima casa, iar alte aproximativ 400 de dosare se afla in diferitestadii de aprobare", a declarat Sergiu Oprescu, presedintelebancii. El sustine ca analistii de credit ai bancii pot oferiraspunsuri rapide solicitarilor, astfel incat banii sa poata fifolositi in termenul ramas de doua saptamani.

Piraeus Bank a primit o alocatie suplimentara mai mare, invaloare de 20 mil. euro, pe baza careia va continua sa primeascadosare pana pe 15 februarie, in functie de viteza de epuizare agarantiilor.

"De la inceputul lunii, am primit 36 de dosare", au declaratreprezentantii bancii.

O alta banca cu actionariat elen, Banca Romaneasca, a primit omajorare a plafonului cu 7 milioane de euro, pana la 35 de milioanede euro. La prima runda de realocare banca isi vazuse plafonul degarantii diminuat, iar ulterior a imbunatatit oferta de credit.

Raiffeisen Bank a acordat pana acum 270 de credite in valoare de9,6 mil. euro si are in analiza inca 260, care inseamna alteaproximativ 9 mil. euro.

"Avem confirmarea recenta din partea Fondului privind un plafonsuficient pentru toate cererile de credit cu antecontracteincheiate pana pe 15 februarie, incluzand aici dosarele aflate indiferite stadii de procesare, precum si previziunile noastreprivind noile solicitari primite pana pe 15 februarie", spunreprezentantii bancii.

Bancile pot percepe la creditele acordate in cadrul programuluimarje de castig de cel mult patru puncte la euro, respectiv de 2,5puncte la lei.

In cazul creditelor in euro marja se aplica la indicatorulpietei interbancare Euribor pentru maturitatea de trei luni, acarui valoare este in prezent de 0,67% pe an. Astfel, dobandanominala poate urca la 4,67% pe an la creditele in euro.

Indicatorul de referinta la creditele in lei este Robor pentrumaturitatea de trei luni. BNR a publicat ieri o valoare a Robor latrei luni de 8,27%. In aceste conditii, dobanda ajunge la 10,77% pean la creditele in lei. Majoritatea bancilor participante laprogram au ales sa utilizeze valorile maxime ale marjelor, doarcativa jucatori practicand niveluri mai reduse.

Pe langa aceste marje, bancile pot percepe suplimentar sicomisioanele percepute de Fond pentru analiza dosarelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO