Bănci și Asigurări

Bancherii continua sa se gandeasca la inasprirea conditiilor de creditare

Bancherii continua sa se gandeasca la inasprirea conditiilor de creditare
09.09.2009, 00:00 32

Aproape 43% din cele mai mari 10 banci de pe piata estimeaza catermenii si conditiile contractelor ipotecare vor deveni si mairestrictive in aceasta toamna, in timp ce 44% considera ca se vormentine relativ constante, potrivit unui sondaj realizat deBNR.

Doar 13% din bancile mari au in vedere si anumite relaxari aleconditiilor de acordare a creditelor pentru locuinte.

In aceste conditii, circa jumatate din bancheri se asteapta lamentinerea constanta a cererii de credite ipotecare. Aproape 45%din bancile chestionate de BNR mizeaza pe o cerere moderat mai marein trimestrul al treilea.

Circa o treime din bancheri admit ca in trimestrul al doileaconditiile de accesare a creditelor pentru achizitia de locuintesau terenuri au devenit "considerabil mai restrictive". Ei invocadrept cauze asteptarile privind situatia economica generala saucresterea ponderii creditelor neperformante pentru locuinte.

BNR apreciaza ca asteptarile bancherilor privind revigorareacererii de credite ipotecare ar putea fi favorizata si de programul"Prima casa".

In acelasi timp, peste 67% din bancile chestionate estimeaza capretul mediu pe metru patrat al unei locuinte va continua sa scada"intr-o anumita masura", in timp ce o treime considera ca pretul varamane relativ constant.

In privinta creditelor de consum, inclusiv carduri de credit,majoritatea bancherilor anticipeaza ca termenii contractelor se vormentine neschimbati, in timp ce aproximativ un sfert indicaperspectiva unei restrictivitati sporite. Doar 6% din bancile mariestimeaza o anumita relaxare a conditiilor de acordare a acestuitip de credite. Pe sectorul corporate, bancile considera ca risculde credit a crescut in aproape toate sectoarele economice, maiputin in energie. Cele mai riscant este considerat sectorultranzactiilor imobiliare si al constructiilor. Un risc de credit increstere semnificativa fata de trimestrul anterior a fost semnalatin comert, turism, industria financiara, transport, comunicatii sialte servicii, risc care se reflecta in costul finantarilor.Aproape jumatate dintre bancile mari indica o noua cresteremoderata a restrictivitatii conditiilor de finantare, inasprireaputand fi chiar considerabila in cazul creditelor pe termenlung.

In aceste conditii, peste 85% din bancheri estimeaza mentinereaconstanta a cererii de credite din partea companiilor in aceastatoamna, o anumita crestere fiind anticipata pe zona creditelor petermen scurt pentru IMM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO