Bănci și Asigurări

Bancherii menţin presiunea pe clienţi

Bancherii menţin presiunea pe clienţi
07.07.2010, 23:40 16

Bancherii nu slăbesc deloc presiunea pusă pe clienţi, majorândmarjele de dobândă la lei şi menţinându-le la euro, în încercareade a obţine venituri consistente, care să le acopere costurile încreştere cu creditele neperformante. Practic, bancherii punpresiune pe clienţii existenţi, în condiţiile în care vânzările decredite noi rămân foarte slabe.

Astfel, diferenţa dintre dobânzile medii la creditele şidepozitele noi în lei pentru populaţie a urcat în mai cu aproape ojumătate de punct procentual, până la 4,5 puncte, băncile nefiinddispuse să reia creditarea la scară largă cât timp riscurile suntîn continuare mari, arată datele BNR.

"Nu s-a schimbat foarte mare lucru în ultima perioadă şicreditarea rămâne blocată. Băncile au multe probleme deoarece numai au acces la finanţare externă, economia este într-o starefoarte proastă şi riscul de credit este în creştere. În plus, piaţaimobiliară, care reprezintă un colateral important pentrucreditare, continuă să aibă o situaţie incertă pentru că nu se ştiedacă preţurile au atins deja nivelul de jos sau vor mai scădea",comentează bancherul de investiţii Matei Păun.

Pentru clienţii care vor credite în euro, presiunea dobânziloreste mai mică, băncile menţinându-şi în mai marjele de câştig uşorpeste nivelul de trei puncte procentuale consemnat şi în lunaanterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO