Bănci și Asigurări

Bancherii pot sa relaxeze creditele fara sa astepte avizul BNR

22.01.2009, 17:34 14

Bancile vor putea sa relaxeze conditiile de acordare a creditelor pentru populatie de indata ce trimit catre BNR forma modificata a normelor proprii, fara sa mai fie nevoite sa astepte avizul din partea autoritatii de supraveghere, potrivit reglementarilor publicate ieri in Monitorul Oficial.

BNR prevede in ultimele reglementari privind creditarea populatiei ca bancile pot sa renunte la aplicarea stress-testului pentru imprumuturile cu garantii imobiliare. Astfel, obligativitatea ca la calcularea gradului de indatorare banca sa tina cont de riscul unor variatii de curs sau de dobanda se mentine doar pentru creditele fara garantii imobiliare.
Reglementarile, prin care banca centrala modifica Regulamentul care se aplica din octombrie anul trecut, au intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Decizia de modificare a conditiilor de creditare a fost luata de Consiliul de Administratie al BNR pe 15 ianuarie, cand a constatat ca portofoliile de credite cu garantii imobiliare au mult mai putine probleme decat cele acordate fara garantii. In cele trei luni vanzarile de credite s-au prabusit, in conditiile in care reglementarile mai dure s-au suprapus cu o criza de lichiditati la nivel international, care a facut bancile mult mai reticente in acordarea de finantari.
Prin reglementarile publicate ieri, BNR le mai cere bancilor sa stabileasca in cadrul normelor proprii limite maxime pentru valoarea finantarilor in raport cu valoarea imobilului ipotecat.
Dupa relaxarea creditarii din primavara lui 2007, bancile puteau sa mearga cu finantarea pana la 100% din valoarea imobilului ipotecat.
Totusi, astfel de produse au fost acordate doar marginal, bancile mergand pe varianta in care finatarea reprezenta 75%-85% din valoare. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat recent ca acum bancile au in vedere un aport al clientilor de 20%-25% din valoarea investitiei pentru creditele imobiliare.
Bancherii sunt insa rezervati in privinta unei relansari a creditarii de retail din cauza scumpirii puternice a imprumuturilor in ultimele luni, dar si a diminuarii cererii din partea clientilor, pe fondul incertitudinilor economice.
Totodata, BNR pastreaza cerinta ca gradul de indatorare sa fie calculat in functie de dobanda variabila a creditului si nu de cea promotionala, valabila doar in primele luni, care a avut cel mai mare impact asupra sumelor acordate, potrivit bancherilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO