Bănci și Asigurări

Banci profitabile, pe o piata subdezvoltata

21.09.2004, 00:00 23

In ciuda costurilor operationale inca mari, bancile romanesti nu se pot plange ca nu scot profituri frumoase; cu precadere cele care se bazeaza pe activitati de retail - sensibil mai costisitoare, dar si cele care se concentreaza pe servicii dedicate clientilor companii.



La jumatatea acestui an, liderul pietei - BCR - inregistra si cel mai consistent profit (89 milioane de euro), in crestere cu peste 46% fata de aceeasi perioada a anului trecut. A doua mare banca a obtinut un profit de 38 milioane de euro, cu 32% mai mare decat in 2003.



Mai departe, clasamentul cotelor din activele bilantiere ale sistemului nu mai concorda cu cel al profitabilitatii. Bancile de talie mijlocie si mica au inregistrat in primele sase luni dinamici absolut spectaculoase ale profiturilor, in conditiile in care anul trecut resimteau efortul de recuperare a unor investitii importante si care inca greveaza costurile.



Astfel, Volksbank - plasata pe locul 17 in sistem cu o cota de 1,04% - a obtinut o crestere a profitului de 355%.



Bancile se dovedesc eficiente in ciuda unor volume de operatiuni inca reduse. Iar explicatia se regaseste in nivelurile mari de dobanzi si comisioane practicate, care scad foarte greu pana cand nu este atinsa o masa critica de clientela activa. Tocmai din acest motiv, este greu de vorbit de un "pret corect" al produselor bancare. Bancile romanesti au de facut in continuare investitii importante in infrastructuri informatice care sa sustina dezvoltarea unor retele de retail eficiente, iar investitiile respective vor presa profitabilitatea pana la amortizare.



Costurile mari - generate inclusiv de provizioane, ori de rezervele minime obligatorii - franeaza scaderea dobanzilor la creditele in moneda nationala, multi jucatori preferand sa inceapa ajustarile cu dobanzile platite la depozite si nu cu cele incasate la imprumuturile acordate.



Pe o piata bancara in crestere, multe banci au reusit sa-si extinda cotele detinute dupa primele sase luni din acest an, insa jocul cotelor de piata a dat si perdanti, chiar dintre numele mari.



La jumatatea lui 2004, sistemul bancar romanesc detinea active bilantiere in valoare de circa 17,2 miliarde de euro, cu 30% mai mari decat in aceesi perioada a anului trecut. Potrivit estimarilor BNR, activele ar putea insuma 20 de miliarde de euro la sfarsitul acestui an.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO