Bănci și Asigurări

Banci sanctionate de BNR pentru incalcarea regulamentului de titluri de stat

05.08.2005, 18:20 33

Banca Nationala a sanctionat HVB Bank cu avertisment scris din cauza incalcarii unor prevederi din Regulamentul privind operatiunile cu titluri de stat emise in forma dematerializata, prin neefectuarea platii la data emisiunii din 18 iulie a sumelor aferente contravalorii unui pachet de obligatiuni de stat adjudecate bancii la licitatia organizata pe 14 iulie.

Ordinul de sanctionare semnat de viceguvernatorul Eugen Dijmarescu a fost comunicat si Ministerului Finantelor, fiind publicat in Monitorul Oficial pe 3 august. HVB Bank poate face contestatie in termen de 15 zile de la data comunicarii ordinului.

Un avertisment scris similar a primit si ABN Amro Bank, din cauza ca dupa aceeasi licitatie de titluri de stat din 14 iulie banca a efectuat in mod eronat plata sumelor aferente contravalorii obligatiunilor de stat adjudecate.

La ultima licitatie organizata luni, 1 august, dobanda platita de Ministerul Finantelor Publice pentru titlurile cu scadenta la trei ani a coborat cu 0,12 puncte procentuale fata de rata platita la licitatia precedenta, desi ofertele depuse de banci au depasit de trei ori valoarea emisiuni.

Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, la licitatia de luni au participat 13 banci care au depus oferte insumand 317 milioane lei (3.170 de miliarde de lei vechi). Valoarea emisiunii s-a ridicat la 100 milioane delei (1.000 de miliarde de lei vechi), iar suprasubscrierile nu au fost acceptate.

Dobanda medie la care s-au adjudecat obligatiunile la trei ani a fost de 7,6%, fata de 7,72% la ultima licitatie.

Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, responsabil cu acest domeniu, afirma recent ca intentioneaza sa transforme in repere de referinta pentru piata dobanzile la obligatiuni de stat cu scadente la 10 si 15 ani, ceea ca este de asteptat sa creasca volumul emisiunilor pe astfel de maturitati.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a uitat din nou de promisiunea emiterii de titluri de stat prin intermediul Bursei, repetata in mai multe randuri atat de ministrul finantelor, Ionut Popescu, cat si de secretarul de stat, Dragos Neacsu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO