Bănci și Asigurări

Bancile au dus la BNR peste 10 miliarde de lei in septembrie prin facilitatea de depozit

27.10.2008, 17:59 14

Bancile comerciale au apelat masiv in septembrie la facilitatea de depozit oferita de BNR pentru plasarea resurselor excedentare la sfarsitul zilei, volumul sumelor depuse atingand un maxim istoric de peste 10 miliarde de lei (circa 2,7 miliarde de euro).

In acelasi timp, facilitatea de credit pe o zi, acordata in cazul in care o banca ramane temporar fara lichiditati, a fost accesata pentru o suma de 20 de milioane de lei (5,4 mil. euro), dupa ce in august bancile imprumutasera de la BNR peste un miliard de lei. Pentru a obtine lichiditati de la BNR, bancile trebuie sa garanteze cu titluri de stat si sa plateasca o dobanda de 14,25% pe an.
De altfel, in august banca centrala a folosit si operatiuni repo pentru a injecta lichiditati pe piata, stocul depozitelor standard atrase pe doua saptamani inregistrand un minim de 180,6 mil. lei.
In septembrie, volumul stocului a revenit la peste un miliard de lei, ceea ce a indicat o crestere a lichiditatilor disponibile ale bancilor.
Situatia este insa complet diferita fata de inceputul anului, cand bancile aveau depozite standard la BNR in valoare de peste 10 miliarde de lei. In septembrie, acelasi volum de lichiditati s-a regasit sub forma plasamentelor facute prin facilitatea de depozit.
Bancile au ramas cu resurse excedentare la sfarsitul zilei in septembrie in conditiile in care tendinta de incetinire a creditului a inregistrat o temperare fata de august, posibil pe fondul temerilor privind intrarea in vigoare a noilor restrictii la creditare din octombrie.
In acelasi timp, plasarea lichiditatilor la BNR sugereaza intr-o anumita masura comportamentul bancilor de pe pietele mature, care din cauza neincrederii si a incertitudinii au preferat sa-si duca banii la bancile centrale decat sa-i mai plaseze pe pietele interbancare.
Un import de neincredere ar putea justifica si volatilitatea foarte mare a ratelor de dobanda de pe piata interbancara de la Bucuresti in cursul lunii septembrie, nivelurile ROBOR osciland de la minimuri de 6,5% pe o zi pana la 14,14%, adica peste nivelul ratei dobanzii de politica monetara (10,25%), dar sub plafonul de 17,8% stabilit saptamana trecuta de banca centrala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO