Bănci și Asigurări

Bancile au rezerve de 1,2 mld. euro pentru pierderi din credite

Bancile au rezerve de 1,2 mld. euro pentru pierderi din credite

Click pentru imaginea intreaga

03.06.2008, 20:35 20

La sfarsitul lunii martie stocul de povizioane a inregistrat o crestere de nu mai putin de 186% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand 4,38 miliarde de lei (circa 1,2 mld. euro).
Numai in primele trei luni ale anului, rezervele bancilor pentru acoperirea unor posibile riscuri de credit s-au majorat cu aproape 23% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. De asemenea, luna martie a consemnat o majorare de peste 8% fata de luna precedenta.
Provizioanele pot constitui un factor major de crestere a costurilor unei banci si sunt strans legate de politica de risc a fiecarui jucator.
Cresterea rapida a provizioanelor in trimestrul I survine in contextul mentinerii unui ritm accelerat de majorare a soldului de credite la nivelul sistemului bancar, care a ajuns sa insumeze aproape 46 de miliarde de euro. In aceste conditii, stocul de provizioane acopera circa 2,6% din totalul creditelor aflate in sold.
Avand in vedere evolutiile din ultimele luni de pe piata financiara, bancile iau in calcul riscurile suplimentare date de scumpirea finantarilor din afara si implicit a creditelor acordate, la care se adauga fluctuatiile de curs, toate putand afecta capacitatea clientilor de a-si rambursa datoriile.
Nu in ultimul rand, de la sfarsitul lunii martie, BNR a stabilit de la sfarsitul lunii martie majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar, ceea ce ar urma sa se reflecte intr-o crestere suplimentara a stocului de provizioane la nivelul sistemului bancar.
La 31 martie, stocul de provizoane mediu per ansamblul industriei bancare formate din 42 de jucatori reprezenta echivalentul a peste 30 de milioane de euro.
Rezultatele financiare publicate de bancile mari la sfarsitul trimestrului I nu au indicat o cresterea semnificativa a costului riscului, unii jucatori raportand chiar scaderi ale acestuia.
Conform datelor centralizate de BNR, volumul creantelor restante si indoielnice la nivelul sistemului bancar a inregistrat o crestere de peste 70% fata de nivelul din aceeasi luna a anului trecut, pana la echivalentul a circa 135 milioane de euro.
Aproape 97% din aceasta suma o constituie creditele cu probleme acordate clientilor persoane fizice, volumul acestora fiind cu 139% mai mare decat in luna martie 2007.
Statisticile BNR indica in ultimele luni o crestere sustinuta a restantelor populatiei, insa ponderea acestora in totalul creditului ramane la niveluri moderate in opinia lui Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR.
"Riscurile asumate de populatie sunt in crestere, iar creditele de peste 20.000 de lei negarantate s-au majorat substantial", a atentionat recent Dragulin. Incepand de anul trecut populatia a trecut in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar pe partea de valuta, pe fondul cresterii mult mai rapide a creditelor decat a depozitelor.
Mai mult, serviciul datoriei populatiei (ratele platite la credite) a urcat in martie la 16% din venitul disponibil anual estimat fata de 12% la sfarsitul anului trecut.
Dinamica provizioanelor in trimestrul I a devansat cresterea soldului creditului neguvernamental, care a urcat cu peste 11% fata de decembrie 2007, sustinut in principal de viteza de majorare a imprumuturilor contractate de clientii persoane fizice.
La sfarsitul lunii martie, creditul pentru populatie insuma 21,8 miliarde de euro, iar in aprilie urcase deja la 22,4 mld. euro, pe seama cresterii accelerate a creditului in valuta.
Astfel, creditul in moneda straina contractat de populatie a continuat sa creasca puternic in aprilie, soldul total inregistrand o majorare anuala de aproape 138%, pana la circa 12,3 miliarde de euro. In urma cu un an, viteza de crestere era de aproape 90%, iar in primele trei luni din 2008 accelerase la peste 143%, in ciuda deprecierii leului in raport cu euro si a tendintei de scumpire a finantarilor in moneda europeana, incepand cu cele aflate in sold.
In schimb, creditul in lei pentru persoane fizice a pierdut din viteza, de la o crestere anuala de aproape 66% consemnata in aprilie 2007 la numai 42% in aprilie 2008, indicand orientarea pietei de retail spre creditul in valuta care este imbatabil din punctul de vedere al costurilor in cazul finantarilor pe termen mediu si lung mai ales dupa ce din toamna anului trecut BNR preseaza in directia cresterii dobanzilor la lei.
La nivelul pietei, viteza anuala de crestere a creditului neguvernamental a incetinit usor in aprilie, pana la 64,4%, dupa ce in primele trei luni ale anului se mentinuse la niveluri de circa 66%. Dinamica ramane insa net superioara celei din urma cu un an, cand creditul total a inregistrat o majorare de aproape 53%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO