Bănci și Asigurări

Băncile de economisire-creditare: clienţii au trecut de la câţi bani pot să împrumut la cât costă creditul

Băncile de economisire-creditare: cum au trecut clienţii de la "câţi bani pot să împrumut" la "cât costă creditul"

Autor: Ciprian Botea

29.09.2012, 10:28 1532

BĂNCILE de economisire-creditare caută să folosească criza ca pe o oportunitate şi încearcă să atragă mai mulţi clienţi cărora le promit credite cu dobânzi mici după o perioadă de câţiva ani de economisire, în condiţiile în care oamenii sunt mult mai atenţi la costuri decât în trecut.

"Produsele de economisire-creditare au fost mult timp nişte produse teoretice, dar acum încep să se simtă în piaţă. Este o schimbare de paradigmă.

Oamenii au trecut de la câţi bani pot împrumuta la cât mă costă creditul şi dacă în urmă cu trei ani cei mai mulţi clienţi se gândeau să ia un credit într-o perioadă de şase luni, acum intervalul a crescut la doi ani", spune Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Sistemul de economisire-creditare presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei-cinci ani, clientul dobândind ulterior dreptul la un credit în lei cu dobândă fixă, mult sub media pieţei la creditele standard. În ultimii ani românii nu prea au avut însă răbdare, preferând să angajeze pe loc credite la dobânzi care s-au dovedit usturătoare.

Aceasta a făcut ca şi cele două bănci care activează pe această nişă să rămână cu o poziţie marginală în sistemul bancar, la finalul anului trecut administrând depozite de numai un miliard de lei şi având circa 400.000 de clienţi. Creditele acordate erau însă mult mai mici, de numai 65 mil. lei.

Cionga spune însă că numărul clienţilor a crescut de la începutul acestui an şi în prezent banca are circa 160.000 de clienţi, cu 7% mai mult comparativ cu cifra din raportul anual pe 2011. Banca nu publică rezultate intermediare la jumătatea anului, dar în decembrie 2011 avea depozite atrase de peste 250 milioane de lei şi credite acordate de 50 milioane de lei.

Circa 70% din numărul creditelor au fost acordate pentru renovarea locuinţ elor şi numai o treime pentru achiziţia de locuinţe. După volumul finanţă rilor acordate ponderea este însă inversă, dar luând în calcul portofoliul de la finalul anului trecut rezultă că banca nu a dat mai mult de 200 de credite pentru achiziţia de locuinţe. Valoarea medie a unui credit cu ipotecă din portofoliul băncii este de circa 50.000 de lei, în timp ce cel mai mare credit acordat este de o jumătate de milion de lei.

"Sistemul deserveşte, ca şi în celelalte ţări din regiune, în special întreţinerea locuinţelor şi nu neapărat achiziţiile", afirmă Aurelia Cionga. Ea spune că numărul clienţilor potenţiali este de circa două milioane, adică de patru ori mai mare decât în prezent, având în vedere că numai pentru renovarea apartamentelor construite înainte de 1989 ar fi nevoie de 15-20 miliarde de euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO