Bănci și Asigurări

Bancile din Bucuresti au pierdut peste 500 mil. euro din depozite in octombrie

16.12.2008, 17:37 12

Bancile din 29 de judete au inregistrat in luna octombrie retrageri cumulate ale depozitelor populatiei de trei miliarde de lei (circa 800 de milioane de euro) fata de luna precedenta, fiind pentru prima data anul acesta cand soldul total al depozitelor a inregistrat o scadere vizibila. In celelate judete au fost usoare cresteri.

Bucuresti, Cluj, Brasov, Timis si Constanta sunt zonele unde soldul depozitelor constituite de populatie a scazut cel mai mult in octombrie, in total cu 2,5 miliarde de lei (0,67 miliarde de euro).
Bancile din Capitala au inregistrat o pierdere de circa 6% din depozitele atrase de la populatie in octombrie fata de luna septembrie. Scaderea soldului depozitelor din Bucuresti, de 2 mld. lei (0,53 mld. euro), a insemnat in octombrie 70% din scaderea la nivel national.
Scaderea soldului la nivel national a fost in octombrie de 3,6%, dupa cresteri lunare de unu, doua sau chiar trei procente.
Soldul total al depozitelor populatiei a coborat in octombrie la 79,9 miliarde de lei (21,8 miliarde de euro). Doar in 13 judete din tara sumele tinute de populatie la banci au crescut in octombrie. Insa valoarea totala plusata de populatia din cele 13 judete nu acopera nici 4% din scaderea depozitelor in Bucuresti.
"Luna octombrie a fost dificila pentru banci, care au nevoie de resursele populatiei pentru a acorda credite. Deponentii nu au incredere din cauza volatilitatii cursului de schimb, a asteptarilor inflationiste, a mediului economic in general. Desi dobanzile au crescut foarte mult, nu au reusit sa estompeze sentimentul de neincredere. Este de asteptat ca in urmatoarea perioada sa se stinga sentimentul de neincredere", a comentat analistul financiar Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting.
Scaderea depozitelor din octombrie a fost coroborata cu scaderea creditarii, care de la inceputul anului a crescut de asemenea neintrerupt, cu ritmuri mult mai accelerate decat cresterea economisirii. Soldul creditelor acordate de banci populatiei a scazut in octombrie in 33 de judete din cele 42 (incluzand Capitala).
Cea mai mare scadere a soldului creditelor populatiei, in termeni nominali, a fost in judetele Cluj si Arad, cu 54, respectiv 37 mld. lei (14, respectiv 10 mld. euro). In termeni relativi, cea mai mare scadere a fost in Vrancea si Arad, cu peste 2,3% fata de septembrie. Bucuresti a fost una din putinele regiuni unde creditarea populatiei a avansat in octombrie, cu 0,5%, adica o diferenta de sold de 44 mld. lei (12 mld. euro).
Datele confirma ca luna octombrie a fost pentru bancile din sistem cea mai grea de la inceputul acestui an, cel putin. Resursele atrase de la populatie, in mod normal insuficiente pentru a acoperi cererea de credite,
s-au diminuat.
"Creditarea a fost blocata pentru persoanele fizice si pentru companii in octombrie, noiembrie, decembrie. Speram ca se va debloca pentru companii la inceputul lui 2009. Pentru persoanele fizice, mai dureaza", a mai spus Cabat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO