Bănci și Asigurări

Bancile elene concentreaza un sfert din creditele din sistemul bancar

Bancile elene concentreaza un sfert din creditele din sistemul bancar

Nu mai putin de sapte grupuri financiare elene au venit sa caute clienti in Romania

10.03.2008, 14:10 21

Filialele locale ale grupurilor grecesti operau in decembrie cumulat o retea de circa 680 de unitati, dintr-un total de aproape 5.500 la nivelul intregului sistem, avand astfel o cota de piata de circa 12%.
Grecii sunt unii dintre cei mai mari investitori straini in sistemul bancar, fiind depasiti (dupa cota de piata detinuta) doar de austrieci, care controleaza doua dintre primele trei banci din sistem plus alti jucatori de talie medie si mica.
Grupurile financiare elene au intrat inca din anii '90 pe piata romaneasca, Alpha Bank sau NBG fiind printre primii investitori straini din sistem. Intre timp lista a fost completata de Eurobank, Piraeus, Emporiki, Egnatia si ATE (Banca Agricola a Greciei).
Din punctul de vedere al profitabilitatii, grupurile grecesti au de asemenea o cota de piata mai mica decat cea detinuta pe creditare. Anul trecut, cele sapte banci cu capital elen au realizat impreuna un profit brut de circa 115 milioane de euro.
Potrivit datelor BNR, profitul net cumulat al tuturor bancilor din sistem s-a ridicat anul trecut la 826 mil. euro. Doar BCR (cea mai mare banca din sistem detinuta de grupul austriac Erste) a obtinut un profit net de 276,5 milioane de euro, la un portofoliu de credite de 10,2 miliarde de euro .
Datele privind profiturile realizate de bancile grecesti nu sunt perfect comparabile, in conditiile in care grupurile utilizeaza formate diferite de agregare a informatiilor.
Astfel, pentru Piraeus Bank a fost luat in considerare profitul brut realizat in primele trei trimestre, in conditiile in care grupul nu a publicat si rezultatul pe intregul an. Egnatia a prezentat profitul net, in timp ce pentru Emporiki a fost luata in considerare pierderea bruta de 15.000 de euro raportata in iunie 2007, in lipsa unor date mai recente.
Performantele financiare ale bancilor grecesti au fost afectate de planurile de dezvoltare derulate. Astfel, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus sau Banca Romaneasca sunt in plin proces de extindere a retelelor teritoriale.
Si jucatorii de talie mai mica, precum Egnatia, Emporiki sau ATE Bank, care au intrat pe piata in 2006, au programe ambitioase de extindere teritoriala.
Dupa marimea filialelor locale, grupurile elene sunt dispersate in toate clasele din sistem. Cei mai mari jucatori din sistem cu capital elen sunt Bancpost si Alpha Bank, care ocupau in decembrie locurile cinci si respectiv 7 din punctul de vedere al activelor detinute, potrivit BNR.
Datele colectate de ZF de pe site-urile institutionale ale actionarilor din Grecia arata ca Eurobank are cea mai mare expunere pe piata romaneasca. Soldul creditelor acordate de subsidiara sa Bancpost era in decembrie de 3,1 milioane de euro.
Pe locul urmator se situeaza Alpha Bank, cu finantari de 2,72 miliarde de euro.
Datele raportate de actionarii straini sunt diferite de cele pe care filialele locale le raporteaza la Banca Nationala, in conditiile in care majoritatea bancilor au recurs la externalizarea unor credite catre actionarii straini, pentru a evita costurile de reglementare.
Piraeus a raportat la Atena o expunere de 2,28 miliarde de euro pe piata romaneasca, iar National Bank of Greece (care detine Banca Romaneasca) are credite in portofoliu de 1,53 de miliarde de euro.
Egnatia a raportat in decembrie credite de putin peste 300 de milioane de euro. ATE Bank a raportat doar nivelul activelor, de 167 de milioane de euro, in timp ce pentru Emporiki Bank a fost luat in considerare nivelul activelor din iunie 2007, de 108 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO