Bănci și Asigurări

Bancile incep anul cu noi majorari de capital

03.01.2010, 23:10 35

Inceputul lui 2010 vine cu noi majorari de capital pentru banci,doua dintre institutiile de credit de top - Alpha Bank si Volksbank- anuntand deja ca vor primi circa 300 de milioane de euro de laactionari.

Grecii de la Alpha Bank vor aduce la inceputul acestui an 100 demilioane de euro la capitalul subsidiarei locale, atat prin aportla capitalul social, cat si prin credite subordonate. Oficialiibancii, care avea la sfarsitul anului trecut fonduri proprii de 300de milioane de euro, spun ca banii vor fi folositi in principalpentru acordarea de credite.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere din cadrulBNR, anunta inca de la inceputul lunii decembrie ca bancile elenevor primi injectii de capital de la companiile-mama. In anii deboom ai creditarii, bancile elene au fost printre cei mai agresivijucatori, majorandu-si in ritmuri alerte retelele teritoriale sicota de piata.

Bancile grecesti domina in acest moment sistemul bancar dinRomania din punctul de vedere al participatiei la capital, cu opondere de aproape 27% in septembrie. Alaturi de Alpha Bank intreinstitutiile cu capital majoritar grecesc se mai regasesc Bancpost,Banca Romaneasca sau Piraeus Bank,.

Austriecii de la Volksbank, a treia banca dupa marimeaactivelor, au anuntat ca vor opera o majorare de capital deechivalentul a 200 de milioane de euro. Gerarld Schreiner,presedintele executiv al Volksbank Romania, a explicat ca banca aresupralichiditati in euro, astfel ca a rugat actionarii sa retragaliniile in euro si sa ofere lei, astfel incat sa poata saindeplineasca strategia de a da credite in lei. Volksbank consemnain septembrie un nivel al solvabilitatii (indicatorul care masoaraadecvarea fondurilor proprii detinute in functie de riscurileasumate) de 16,5%, mult peste nivelul de 10% cerut de bancacentrala. La nivelul sistemului bancar indicatorul de solvabilitatea urcat la 13,7% in septembrie fata de 11,8% in aceeasi perioadadin 2008 in ciuda faptului ca bancile au fost nevoite sa constituieprovizioane mai mari pe fondul deteriorarii portofoliilor decredite. BNR a cerut mai multor banci sa opereze majorari decapital, sa mentina solvabilitatea peste 10% sau chiar sa raportezelunar indicatorii de prudentialitate.

In intervalul martie - septembrie 2009 bancile si-au majoratcapitalurile proprii cu 225 mil. euro, potrivit declaratiilor aleprim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO