Bănci și Asigurări

Bancile incep sa taie din dobanzi

04.01.2005, 00:00 14



Inevitabilul incepe sa se produca: dobanzile la disponibilitatile in conturi incep sa scada, dupa ce multa vreme bancile au incercat sa protejeze inclinatia spre economisire a clientelei, conservand nivelurile dobanzilor oferite.



Noul an a inceput cu doua reactii la ultima reducere a dobanzii de interventie anuntata de BNR pe 19 decembrie. ING Bank Romania a redus dobanda oferita la contul curent in lei Cont'Rol de la 14% la 13%, in timp ce rata perceputa pentru linia de credit aferenta, Extra'Rol, a fost diminuata de la 27% la 26%.



De asemenea, CEC a redus cu doua puncte procentuale dobanzile pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii si administratiei publice locale, pana la niveluri de 23% pentru liniile de credit, respectiv 26% pentru facilitatile de cont, creditele pe cecuri, ordine de plata remise la incasare.



"Aceasta masura vine ca urmare a recentei decizii a Bancii Nationale de a reduce din nou dobanda de interventie, pentru a reflecta progresele inregistrate in procesul dezinflatiei. Am urmarit indeaproape evolutia pietei monetare si decizia noastra de a reduce cu un punct procentual dobanzile, dupa ce in vara am redus de doua ori dobanzile la descoperitul de cont, este o urmare logica a acestei evolutii", a declarat directorul general adjunct ING Bank, Misu Negritoiu.



Cele doua produse bancare ale ING - Cont'Rol si Extra'Rol - se adreseaza persoanelor fizice si sunt disponibile prin unitatile Self'Bank, unde accesul la conturi este realizat exclusiv prin automate bancare. Din luna iulie a anului trecut cand ING Bank si-a lansat programul de retail, in aceasta retea au fost deschise peste 20.000 de conturi.



Al saptelea pas de scadere facut de banca centrala a adus aceasta dobanda-reper pentru piata financiara la nivelul de 17%, cu 4,25 puncte procentuale mai scazuta decat in luna iunie 2004.



In ciuda acestei scaderi cumulate destul de consistente, bancile comerciale continua sa reactioneze slab la semnalele BNR. Asa se face ca pana in luna octombrie dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci firmelor coborase cu numai doua puncte procentuale fata de luna mai 2004, respectiv cu 2,9 puncte in cazul clientilor persoane fizice. Nivelurile medii practicate au ajuns la 23,7% pentru clientii companii, 27,2% pentru clientii persoane fizice, potrivit datelor centralizate de BNR.



In acelasi timp, piata bancara se arata mult mai precauta decat in 2003 fata de riscul unei descurajari a economisirii, astfel incat au aplicat corectii minime, de 0,5% in medie, la dobanzile platite la depozitele in lei. In aceste conditii, dobanda medie s-a mentinut la un nivel de 13,7-13,9% in octombrie.



Totusi, primele trei mari banci de pe piata mentin o dobanda puternic real pozitiva de 14% la depozitele constituie pe termen de o luna. Diferentele apar la scadenta de un an, unde BCR ofera 16%, cu pana la doua puncte mai mult decat concurentii. Cea mai mare banca din sistem se bazeaza in buna masura pe resursele obtinute sub forma depozitelor atrase asa incat incearca sa prelungeasca aceste conditii de remunerare a depunerilor.



In acelasi timp, o scadere importanta a dobanzilor s-ar putea dovedi riscanta in conditiile unei reveniri a inflatiei - anticipate cel putin pentru trimestrul I al acestui an si care ar putea speria din nou depunatorii in cazul unei subtieri a castigurilor, asa cum s-a intamplat in 2003.



Piata monetara interbancara a fost ceva mai sensibila in a prelua semnalele de scadere a dobanzii, mentinand, cu anumite oscilatii, rate de 16-17% pentru scadentele de pana la sase luni.





CEC vrea sa finanteze IMM



CEC intentioneaza sa-si extinda portofoliul de credite pentru firme mici si mijlocii. Acestea pot fi acordate pe termen scurt (maximum 12 luni), termen mediu (1-5 ani) si lung (peste 5 ani). Valoarea maxima a creditului este de 12 ori capitalul propriu al solicitantului.



Creditele pentru dezvoltarea afacerilor pot fi acordate si asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate, notarilor publici, avocatilor, medicilor, farmacistilor, expertilor contabili si contabililor autorizati.



Garantiile care pot fi depuse pentru obtinerea finantarilor sant ipoteci conventionale, gaj cu/fara deposedare asupra bunurilor mobile, cash colateral, scrisoare de garantie bancara emisa de un fond de garantare agreat de banca, asigurare pentru riscul de insolvabilitate a creditului, emisa de o societate de asigurare agreata de banca.



Dobanda la creditele acordate administratiei publice locale pentru echipamente este de 21%.



Proiectele pentru care CEC poate acorda credite administratiei publice locale se refera la dezvoltarea, modernizarea si/sau retehnologizarea obiectivelor de investitii, a capacitatilor de productie, masinilor si instalatiilor, a cladirilor si constructiilor existente.



De asemenea, municipalitatile pot solicita finantari pentru achizitionarea de masini, utilaje, mijloace de transport, echipament informatic, cladiri, constructii si unitati de productie.



Perioada de creditare este de cel mult sapte ani, cu o perioada de gratie de pana la sase luni in cazul creditelor pe termen scurt (pana la un an) si de cel mult 12 luni pentru creditele pe termen mediu si lung. Volumul maxim al creditului este de 85% din valoarea totala a devizului general.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO