Bănci și Asigurări

Bancile se pregatesc sa faca fata unei cereri mari de numerar inainte de 1 iulie

24.06.2005, 18:13 23

Cu o saptamana inainte de data trecerii la leul cu mai putine zerouri, sistemul bancar se pregateste sa faca fata testului logistic si tehnic al perioadei de tranzitie din jurul zilei de 1 iulie.

Faptul ca bancile nu vor lucra cu publicul in zilele de joi - 30 iunie - si vineri - 1 iulie - si, implicit, imposibilitatea realizarii de plati pana luni, 4 iulie, va determina o cerere crescuta de numerar in zilele de 28 si 29 iunie. Aceasta mai ales in conditiile in care multe companii care platesc salariile in ziua de 30 a lunii au hotarat sa faca platile pe 28 sau 29.

Cererea mare de numerar in zilele premergatoare lui 1 iulie va fi alimentata si de intreruperea functionarii bancomatelor, pe o durata de circa 24 de ore. Multe banci isi sfatuiesc direct clientii sa isi pregateasca din timp numerar pentru a evita situatii neprevazute care sa-i lase fara bani in buzunare. In acest context, bancile anticipeaza posibilitatea aparitiei aglomeratiilor la ghisee si la bancomate, ceea ce va antrena punerea in circulatie a unor sume importante de numerar in aceasta perioada.



100 de ATM-uri BRD elibereaza lei noi pe 1 iulie

BRD-SocGen le recomanda clientilor sa isi asigure o rezerva de numerar pentru perioada 30 iunie - 1 iulie, pentru evitarea eventualelor neplaceri provocate de intreruperea sistemului de ATM-uri si POS-uri, precum si a operatiunilor la ghisee.

Banca a anuntat ca toate unitatile sale vor fi inchise incepand de joi, 30 iunie, si pana luni, 4 iulie. Cat priveste reteaua de bancomate si POS-uri, functionarea acesteia va fi oprita pe 30 iunie, ora 00:00, sistemul urmand a fi repornit in mod esalonat a doua zi, vineri, 1 iulie, incepand cu ora 00 :00.

BRD va distribui lei noi - in cupiuri de 10, 50 si 100 de lei - prin intermediul a circa 100 de bancomate, distribuite echilibrat in ansamblul retelei sale de unitati. Banca are instalate aproape 500 de ATM-uri in intreaga tara.



Banca Tiriac: Pregatiti-va numerar

Clientii Bancii Tiriac sunt sfatuiti sa solicite pana pe 29 iunie realizarea tranzactiilor ale caror scadente sau date de valuta ar trebui sa fie zilele de 30 iunie si 1 iulie. Motivul: sistemele de decontare electronica de mare si mica valoare pentru operatiunile in lei nu vor opera in cele doua zile - declarate zile nebancare de catre BNR asa incat prima zi in care vor fi procesate si decontate instructiunile de plata in lei noi este luni, 4 iulie. Plata facturilor Connex si RomTelecom prin intermediul ATM-urilor bancii nu va fi posibila nici pe 29 iunie.

Operatiunile cu carduri realizate prin intermediul Bancii Tiriac - plati de bunuri si/sau servicii la comercianti atat in mediul real, cat si in cel virtual, retrageri numerar de la ghiseele bancii sau ATM-uri - vor fi intrerupte pe parcursul intregii zile de joi, 30 iunie, intre orele 00:00 - 24:00, urmand ca activitatea sistemului sa reintre in normal incepand cu de vineri, 1 iulie, ora 00:00.

In aceste conditii, Banca Tiriac le recomanda posesorilor de carduri emise de banca, sa aiba suficient numerar pentru acoperirea platilor curente, precum si a celor neprevazute pentru aceasta perioada. Pe 1 iulie se reiau si platile la bancomantele bancii, iar platile in numerar la ghiseele bancii vor fi acceptate de sambata, 2 iulie.

Banca Tiriac se numara printre putinele care participa inca de la 1 iulie la alimentarea pietei cu lei noi, adaptand in acest sens 30 de bancomate. Masinile vor elibera cupiuri de 5, 10 si 50 lei.

Comerciantii acceptatori de carduri care efectueaza operatiuni de tipul preautorizarilor trebuie sa finalizeze aceste tranzactii pana la sfarsitul zilei de 29 iunie. Banca precizeaza ca toate POS-urile au fost pregatite pentru introducerea noilor valori si a introducerii de doua zecimale.

Unitatile bancii nu vor avea program de lucru cu publicul joi si vineri. In schimb, reteaua de sucursale si agentii va fi deschisa sambata, conform orarului obisnuit, iar duminica vor functiona numai unitatile care functioneaza in magazinele Metro. Cu toate acestea, clientii nu vor putea derula operatiuni, beneficiind doar de consultatii sau de posibilitatea de depunere a unor cereri de credite, car-duri,etc. Banca Tiriac precizeaza ca depozitele care au scadenta in zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005 vor fi accesibile pe data de 4 iulie 2005.

Pentru depozitele fara clauza de reinnoire automata la scadenta, bancile vor plati numai dobanda la vedere pentru zilele scurse de la expirarea unui asemenea depozit si pana cand clientul va putea veni sa-l lichideze.



Proceduri birocratice pentru trecerea la leul nou

Incepand cu data de 1 iulie, toate sumele in lei vechi inregistrate in evidentele bancilor vor fi convertite in lei noi (RON), iar toate intrarile contabile ulterioare acestei date vor fi inregistrate in lei noi (RON) cu noua subdiviziune, banul. Exista posibilitatea ca, prin conversia sumelor din moneda veche in moneda noua conform algoritmului de denominare, prin adaos sau lipsa, sa apara diferente (pozitive sau negative), care vor fi regularizate conform legii.

Sumele inscrise pe instrumentele de debit (cecuri, bilete la ordin si cambii) care, in baza unor conventii incheiate intre semnatari inaintea datei de 1 iulie, se afla in posesia beneficiarilor si urmeaza a fi prezentate spre decontare dupa aceasta data, vor fi convertite conform Legii 348/2005, cu modificarile ulterioare, de catre institutiile de credit, pe raspunderea posesorului instrumentului de debit in cauza. In acest sens, incepand de luni, 4 iulie, vor mai fi acceptate de catre banca decat instrumentele de debit insotite de borderouri de incasare exprimate in lei noi (RON).

In ceea ce priveste chitantele emise de ATM-uri, acestea vor fi tiparite automat in lei noi incepand cu 1 iulie, chiar daca respectivele masini nu vor fi inca adaptate pentru a elibera bancnote din noua emisiune monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO