Bănci și Asigurări

Bancile straine incep sa-si epuizeze plafoanele de expunere pe titluri de stat

Bancile straine incep sa-si epuizeze plafoanele de expunere pe titluri de stat

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank

20.08.2009, 16:59 30

ING Bank - dealer primar pe piata titlurilor de stat - nu a participat la emisiunea de obligatiuni de stat in valuta de 447 mil. euro organizata saptamana trecuta de Ministerul Finantelor, pentru ca tinde sa-si epuizeze plafonul de expunere pe titluri ale statului roman.

„Noi am avut o problema atat cu nivelul pretului, cat si cu faptul ca ne depasim expunerea maxima aprobata de banca-mama pe titluri de stat romanesti", a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.

Banca nu a participat nici la club loan-ul de 1,2 miliarde de euro atras de Finante in urma cu aproape o luna.

In schimb, grupul olandez concureaza pentru obtinerea unui mandat de intermediere a emisiunii de euroobligatiuni de cel putin jumatate de miliard de euro, pentru care Finantele au declansat deja procedura de selectie. 23 de banci au trimis oferte, dintre care urmeaza sa fie stabilita o lista scurta.

Nici MKB Romexterra, un alt dealer primar pe piata titlurilor de stat, nu a subscris la emisiunea de obligatiuni in valuta a Finantelor, reprezentantii bancii nedorind sa precizeze motivele.

Foamea de bani din ce in ce mai mare a Finantelor a condus la o noua problema: unele banci straine tind sa-si epuizeze limitele de expunere pe titluri de stat aprobate de bancile-mama.

Jucatori precum BRD au solicitat si obtinut deja cresterea substantiala a limitei de risc, in timp ce altii precum UniCredit Tiriac Bank au solicitat bancilor-mama majorarea plafonului.

Stanislav Georgiev, CFO al UniCredit Tiriac, afirma recent ca obligatiunile guvernamentale constituie, in actuala conjunctura, o solutie avantajoasa si sigura pentru banca sa si ca atare a solicitat aprobare pentru a putea folosi mai mult aceasta varianta de plasare a resurselor.

Alte banci sustin ca majorarea constanta a sumelor investite in titluri de stat nu constituie o problema din punctul de vedere al expunerii.

Oficialii BCR, cea mai mare banca de pe piata, afirmau ca expunerea pe titluri de stat nu este inca foarte mare, portofoliul fiind mai mic decat cel de credite ipotecare, de exemplu.

Totusi, in conditiile in care deja au plasat sume importante in titluri emise de statul roman, bancile straine pot ajunge in situatia de a obtine de la actionarii lor aprobarea pentru a-si majora limitele de expunere pe statul roman ca debitor, fie sa se opreasca din achizitii.

Normele de prudentialitate le impun bancilor ca expunerea pe un singur debitor sa nu depaseasca un anumit procent fata de activele detinute sau fata de capitalurile proprii. Spre comparatie, fondurile proprii din sistemul bancar erau in luna mai de 27 de miliarde de lei (6,5 mld. euro).

„Exista plafoane de expunere ca pe multe alte zone, plafoane avizate si de banca-mama. Noi am obtinut de la Société Générale la inceputul anului o suplimentare semnificativa a expunerii maxime pe titluri de stat romanesti si exista flexibilitate in astfel de decizii daca avem nevoie", spune Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru piete financiare al BRD.

La BRD, portofoliul de titluri de stat detinute (inregistrate in categoria „efecte publice si alte titluri acceptate pentru refinantare la banci centrale") pentru tranzactionare aproape s-a triplat de la inceputul anului, ajungand in iunie la 2,18 miliarde de lei (circa 521 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO