Bănci și Asigurări

Bancpost isi face grup financiar: dupa leasing urmeaza brokerajul

21.01.2005, 00:00 38



Bancpost intentioneaza sa achizitioneze o societate de servicii de investitii financiare (SSIF), aceasta fiind considerata cea mai la indemana varianta pentru extinderea activitatilor bancii cu segmentul de brokeraj, a declarat pentru ZF George Michelis, directorul general al BancPost.



"Vom intra foarte curand pe piata de leasing, cu o firma infiintata cu resurse umane si financiare interne, insa pentru a putea oferi mai usor clientilor si servicii de brokeraj bursier probabil ca vom face o achizitie", spune Michelis.



Bancpost are de unde alege, in conditiile in care Bursa de Valori Bucuresti are ca actionari un numar de 68 de societati de servicii de investitii financiare.



Dintre acestea, 12 SSIF apartin unor banci, care opereaza pe piata financiara in structuri de grup, cu subsidiare specializate pe diferite segmente. Incepand din acest an, legislatia le permite societatilor bancare accesul direct la tranzactii pe bursa, eventual prin inglobarea firmelor specializate pe care le deja le detin.



Deocamdata, nu a avut loc nici o astfel de "absorbtie".



Un proiect similar de preluare a unei firme de brokeraj a fost tatonat anul trecut de Eurom Bank, fara a se fi concretizat. O asemenea tranzactie presupune destul de multa birocratie si nici costurile nu sunt neglijabile, mai ales de cand cele 68 de firme au devenit actionari ai BVB. Potrivit unor estimari ale PricewaterhouseCoopers, valoarea unui pachet de actiuni se ridica la circa 200.000 de euro. Cele mai usoare tinte sunt societatile de servicii de investitii cu datorii si care pot fi cumparate practic fara nici un ban peste valoarea datoriilor respective.



In timp, includerea serviciilor de brokeraj in portofoliul unor grupuri bancare a fost considerata tentanta atat de marile banci, cat si de institutii de credit de talie mica din punct de vedere al activelor, asa cum sunt Romexterra sau Banca Carpatica.



Pana la preluarea unui SSIF, Bancpost isi lanseaza la sfarsitul acestei luni noua imagine de banca de retail, prin inaugurarea modelului de sucursala reamenajat conform standardelor aduse de actionarul elen EFG Eurobank.



De altfel, 2005 urmeaza sa fie primul an complet dedicat in intregime restructurarii si redesenarii imaginii Bancpost pe piata. Capacitatea de distributie ar putea fi puternic imbunatatita in urma reevaluarii relatiei dintre Bancpost si Posta Romana. "Purtam discutii pentru a vedea cum putem coopera, mai ales in ceea ce priveste exploatarea retelei foarte mari de care dispune Posta", afirma directorul general al Bancpost.



Banca parcurge un plan mai amplu de restructurare prevazut sa se intinda pe o perioada de trei ani si ale carui costuri au fost estimate la 15-18 milioane de euro.



Pentru a putea controla mai bine afacerea, Eurobank, grupul elen actionar majoritar al Bancpost, le-a propus celor patru SIF care mai detin actiuni ale bancii sa i le vanda.



O astfel de decizie a luat la sfarsitul anului trecut SIF Muntenia, care a incasat 9,6 milioane de euro pe un pachet de 5,134% din actiuni.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO