Bănci și Asigurări

Bani pentru casa: economisire, credit la dobanda redusa plus ajutor de la stat

09.06.2004, 00:00 69



Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima institutie financiara infiintata conform Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, este gata sa-si vanda produsul.



Sistemul propus se bazeaza pe incheierea unui "contract de economisire-creditare" in baza caruia clientul economiseste o "suma minima" si dobandeste dupa cel putin 18 luni dreptul de a primi un credit cu dobanda fixa.



Produsul este oferit in lei. Titularul unui astfel de contract trebuie sa economiseasca cel putin jumatate din suma contractata. La soldul economisit, clientul primeste o dobanda fixa de 3% pe an. Suplimentar, statul plateste o prima de 30% din depunerile anuale, prima care nu poate depasi insa, cuantumul unui salariu lunar mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica la sfarsitul anului. La finalul perioadei de economisire, clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor. Dobanda pe care banca o va percepe pentru imprumutul acordat este de 6% pe an.



Dobanzile sunt fixe pe toata perioada contractului, indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.



Clientul imputerniceste banca sa solicite plata primelor, la sfarsitul anului, prin ministerul Transporturilor si Locuintei, banca obligandu-se sa urmareasca si folosirea banilor conform scopului declarat.



"Este un produs nou, pe care a trebuit sa-l explicam foarte bine Bancii Nationale pentru obtinerea autorizatiei. Speram sa avem in curand si concurenta, insa cei care ne vor urma vor avea o sarcina mai usoara din acest punct de vedere", a declarat ieri presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea, la inaugurarea oficiala a activitatii bancii.



El spune ca produsul se adreseaza cu precadere persoanelor fizice cu venituri mici si medii.



Noua banca are trei actionari: Raiffeisen Bank-Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall-Germania si Raiffeisen Bausparkasse-Austria.



Investitia pentru infiintarea noii institutii se ridica la 15 milioane de euro, din care 10 milioane reprezinta contributia grupului Raiffeisen, care isi confirma astfel implicarea pe piata romaneasca, a declarat Staven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.



Produsul va fi vandut prin intermediul retelei de sucursale a Raiffeisen Bank, dar si cu ajutorul unei forte de vanzari proprii, care acopera in prezent 14 regiuni, fiind formata din 120 de consultanti.



In ipoteza in care statul ar renunta la un moment dat la sustinerea acestui sistem de sprijinire a constructiei de locuinte, acordarea primelor va continua pana la expirarea contractelor incheiate, a precizat Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank.



Estimarile privind piata locuintelor arata un potential anual de crestere de 820 de milioane de euro, valoarea insumata a tranzactiilor urmand sa se apropie de 9 miliarde de euro in 2007, a spus Costea.



Activitatea de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ reprezinta un model de finantare care functioneaza independent de evolutia dobanzilor de pe piata monetara. Astfel, prin incheierea unui contract de economisire si creditare, viitorul proprietar al constructiei economiseste de regula jumatate din suma contractata cu o dobanda fixa de 3%, urmand sa primeasca cealalta jumatate a sumei contractate sub forma de credit cu un nivel al dobanzii de 6% pe an stabilit inca din momentul incheierii contractului. Acest nivel este de regula mai redus decat dobanzile practicate de alte banci pentru finantarile imobiliare. Adaugand la suma economista anual prima acordata de stat, poate fi obtinut in conditiile actuale un randament de 14%, a aratat Walter Stahl, vicepresedinte responsabil pentru Marketing si Distributie in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte.



Clientul dispune astfel pentru intreaga perioada a contractului de o garantare a dobanzii care ii permite calcularea debitarilor viitoare care ii revin, independent de evolutia dobanzilor sau a cursului de schimb.



In faza de economisire, care dureaza trebuie sa dureze minimum 18 luni, se inregistreaza o diminuare a riscului de neplata al creditului pentru casa de economii.



In functie de cerinte si de situatia financiara, clientul poate opta pentru diferite tarife, avand totodata posibilitatea de a efectua plati speciale in faza de economisire si de rambursare.



Conform legii 541/2002, statul ii sprijina pe clientii bancii prin intermediul unei prime de 30% din suma economisita anual. Sprijinul pentru fiecare persoana este insa limitat la salariul mediu lunar din Romania. De aceasta prima acordata de stat pot beneficia toti membrii familiei - inclusiv copiii, singura conditie fiind insa ca titularul contractului sa fie cetatean roman si sa aiba domiciliul stabil in Romania.



Conditia pentru plata primei cumulate este reprezentata de utilizarea creditului pentru domeniul locativ in scopuri locative, de exemplu pentru renovarea sau achizitionarea unei locuinte sau a unei case. In cazul in care nu este solicitat creditul pentru domeniul locativ, clientul va primi o prima doar daca durata minima a contactului este de 5 ani.



Banca de economii pentru domeniul locativ verifica la intervale regulate care sunt contractele de economisire si creditare pe care le poate aproba. Criteriile corespunzatoare sunt reprezentate de valoarea soldului economisit si perioada de economisire, exprimate sub forma unei cifre de evaluare. Din soldul economisit fac parte platile, dobanzile si primele acordate de stat. Soldul economisit trebuie sa ajunga la 50 de procente din suma contractata. "Cererea tot mai mare de locuinte, stadiul incipient in care se afla piata imobiliara, lipsa unor produse bancare specifice, dar si asteptarile ca indicatorii macroeconomici se vor imbunatati si populatia va aloca mai mult pentru asigurarea unui confort sporit, sunt doar cateva dintre motivele care au stat la baza deciziei de a porni la drum", a mai spus Ionut Costea, presedintele nou infiintatei banci. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO