Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus: credite de 1,5 mld. euro pana in 2010

29.02.2008, 17:40 23

Bank of Cyprus, care opereaza pe piata locala din toamna trecuta printr-o sucursala, si-a planuit sa ajunga pana in 2010 la un portofoliu de credite de 1,5 mld. euro, in conditiile in care va dezvolta o retea teritoriala de 40 de unitati.
La sfarsitul anului trecut, sucursala locala avea in portofoliu credite de 298 mil. euro, potrivit raportului financiar publicat de grupul Bank of Cyprus. Cipriotii au operat pe piata locala mai intai un birou de reprezentare, prin intermediul caruia acordasera finantari cross-border de circa 100 de milioane de euro, inainte ca sucursala sa devina operationala.
Grupul noteaza ca demararea operatiunilor in Romania a generat costuri totale de 6 milioane de euro. Potrivit planurilor prezentate la lansare, sucursala locala ar trebui sa treaca pe profit de anul acesta. In afara de sucursala bancara, Bank of Cyprus mai opereaza pe piata locala si o companie de leasing. Aceasta a devenit operationala chiar inaintea bancii, in conditiile in care procesul de inregistrare a fost mai facil. Cele doua subsidiare vor utiliza in comun reteaua de distributie, pentru a se maximiza sinergiile de grup.
Bank of Cyprus vizeaza o dezvoltare preponderent pe zona de corporate, care ar trebui, in orizontul 2010, sa genereze 46% din portofoliul de credite. Alte 28% vor reprezenta finantari pentru firme de dimensiuni mici si medii, in timp ce retailul va contribui cu 26%.
Pentru anul acesta cipriotii au planificat deschiderea a 7 unitati teritoriale, iar in urmatorii doi ani vor fi deschise cate 15 noi locatii. Pana in 2010, banca va ajunge sa opereze 22 de unitati in Bucuresti si 18 in alte orase importante.
Pe zona de corporate, Bank of Cyprus tinteste preponderent finantarile de proiecte si participarea la credite sindicalizate. Intrarea pe piata de retail se va realiza anul acesta, urmand sa fie lansate oferte de carduri, dar si de internet-banking. Banca se va concentra insa in special pe zona liber-profesionistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO