Bănci și Asigurări

BCR are semne de intrebare la adoptarea euro in 2014

21.10.2008, 15:07 32

Planul privind adoptarea euro de catre Romania in 2014 ridica din ce in ce mai multe semne de intrebare in contextul agravarii crizei financiare internationale si al absentei unui angajament politic in acest sens, considera analistii BCR.

"Avand in vedere ca actuala criza financiara a evoluat spre forme inca si mai dure in ultimele zile si data fiind nevoia crescuta pentru un impuls politic la nivel local, am devenit extrem de precauti in legatura cu planurile Romaniei de a adopta euro in 2014", afirma Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Romania figureaza la Bruxelles si la Banca Centrala Europeana cu aceasta intentie exprimata si sustinuta in repetate randuri de Banca Nationala.
De asemenea, Guvernul a facut un angajament in acest sens prin programul de convergenta actualizat anul acesta.
Chiar inainte de agravarea crizei, oficiali ai BNR au atentionat ca prelungirea perioadei de rabufnire a inflatiei pune in pericol calendarul de trecere la euro. Intre timp insa a urcat si inflatia din zona euro, astfel ca neincadrarea Romaniei in criteriul specific de convergenta nu mai apare ca fiind atat de grava.
Dincolo de acest aspect, in mediile bancare exista perceptia ca ar fi necesara adoptarea unui plan national de trecere la euro, ceea ce ar presupune un angajament politic asumat de principalele partide politice, indiferent de formula viitorului guvern.
Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac , considera ca un astfel de program ar impune disciplina si rigoare oricarui guvern, cu atat mai mult cu cat criteriile necesare adoptarii monedei unice sunt destul de usor de urmarit la nivel public, iar responsabilitatea guvernului in cazul unui esec ar fi foarte vizibila.
Si Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, sustine ca adoptarea euro ar fi cel mai important obiectiv prin care sa fie asigurata stabilitatea economiei.
"Euro va trebui sa fie principalul obiectiv al viitorului guvern, iar intrarea in 2012 in mecanismul pregatitor ERM II ar fi un mare succes", afirma recent Negritoiu.
In preambulul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din acest an, niciun partid politic nu a adus in discutie tema aderarii la moneda unica europeana, aceasta nefiind considerata drept un subiect care sa merite lansarea unei dezbateri publice. Dintre tarile membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat inca euro, Polonia a iesit pe piata in ultima perioada cu unele comentarii ale premierului de la Varsovia in privinta grabirii procesului de convergenta.
Mai mult, aparusera zvonuri legate de posibilitatea ca paritatea de intrare in mecanismul ratelor de schimb ERM II - pentru testarea stabilitatii ratei de schimb - sa fie stabilita chiar in cursul acestei luni. Pana la urma, zvonurile au fost dezmintite, astfel ca in prezent nu exista niciun element ferm de noutate referitor la planul Poloniei de a adopta euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO