Bănci și Asigurări

BCR forţează scăderea dobânzii la depozitele în lei: 3,25% la o lună

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

07.05.2013, 19:16 1291

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, continuă politica de reducere a dobânzilor acordate pentru resursele atrase de la clienţi oferind în prezent 3,25% pe an pentru depozitele în lei constituite de persoane fizice pe termen de o lună cu sume de până la 20.000 de lei inclusiv. În cazul depunerilor de peste 100.000 de lei dobânda se situează la 3,35% pe an.

Dobânda pentru sumele obişnuite reprezintă cea mai scăzută bonificaţie de pe piaţă, acelaşi nivel  de remunerare fiind oferit de portughezii de la Millen­nium pentru depozitul clasic pe o lună.

Numai câteva bănci au dus dobânda la depozitele în lei sub pragul de 4% pe an până în prezent, în condiţiile în care BNR a continuat să ţină dobânda-cheie la 5,25%. Pentru maturităţile mai mari de o lună şi BCR plăteşte între 4,1% şi 4,5% în funcţie de suma atrasă.

Dobânda acordată de BCR la depozitele în lei pe o lună a devenit comparabilă cu preţul plătit de alte bănci pentru a atrage euro de la clienţi. În ultimul an cea mai mare bancă de pe piaţă şi-a asumat o politică de reducere agresivă a dobânzilor la pasivele în lei cu tot cu posibilele pierderi de cotă de piaţă, bazându-se pe stocul mare de lichidităţi acumulat în timp. Banca încearcă astfel să-şi crească marja de dobândă în contextul cursei pentru revenirea pe profit.

Dacă în 2008 avea o cotă de piaţă de 26% la nivelul depozitelor atrase de la clienţii persoane fizice, la sfârşitul primului trimestru din 2013 aceasta coborâse la 19,8%.

Andreas Treichl, şeful Erste Group – acţionarul majoritar al BCR, a afirmat anul trecut că realmente nu-i pasă de cota de piaţă la depozite, resursele în lei de care dispune banca fiind mai mult decât suficiente pentru a acoperi cererea de credite. Tot de anul trecut BCR a luat decizia curajoasă de a vinde credite de retail exclusiv în moneda naţională.

BRD şi Raiffeisen, doi dintre cei mai mari competitori ai BCR pe depozitele de retail, oferă 4,25%, respectiv 4% pentru resursele în lei atrase pe o lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO