Bănci și Asigurări

BCR majoreaza cu doua puncte dobanzile la depozitele in lei, pana la 12,25%

BCR salta cu doua puncte dobanzile la depozitele in lei, pana la 12,25%

Asemenea altor competitori, BCR plateste cele mai ridicate dobanzi pentru lichiditatile atrase pe termen scurt

03.11.2008, 19:37 741

BCR a majorat cu pana la doua puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei, rata maxima de dobanda urcand la 12,25% pe an in cazul depozitelor pe trei luni cu valoarea mai mare de 10.000 de lei inclusiv.

De asemenea, banca plateste dobanzi de 12% pe an la depozitele pe una, doua si sase luni in suma de peste 10.000 de lei inclusiv, precum si la depozitele pe trei luni constituite cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei exclusiv. In cazul depozitelor pe trei luni cu valoarea intre 1.000 si 5.000 de lei, dobanda urca la 11,75% pe an, acelasi nivel de dobanda fiind practicat la depozitele pe sase luni cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Noile dobanzi sunt acordate la contractele de depozit cu plata dobanzii la scadenta si sunt fixe. Banca bonifica dobanzile majorate incepand de pe 3 noiembrie, atat in cazul depozitelor la termen nou constituite incepand cu aceasta data, cat si al celor care se prelungesc automat incepand cu aceasta data - daca depozitul a fost constituit cu clauza de prelungire automata.
Cea mai mare banca de pe piata, se aliniaza astfel la tendinta extinsa de crestere a dobanzilor la resursele atrase atat in lei, cat si in euro.
Asemenea altor competitori, BCR plateste cele mai ridicate dobanzi pentru lichiditatile atrase pe termen scurt, de una, trei si sase luni, acestea fiind scadentele preferate de majoritatea clientilor.
Bancile continua insa practica de a majora dobanzile la depozite de-abia dupa ce opereaza o noua serie de cresteri ale dobanzilor la credite.
Luna trecuta, BCR a majorat dobanda de referinta proprie pentru creditele acordate in lei cu 1,2 puncte procentuale, modificarea aplicandu-se atat pentru clientii vechi, cat si pentru cei noi.
Presiunea cresterii dobanzilor la depozitele in lei a atins mai ales jucatorii mai mici de pe piata, insa nici bancile mari nu pot ignora scaderea lichiditatilor de pe piata si alternativa pe care creditul in lei o poate constitui in contextul limitarii resurselor in valuta din afara.
Creditul in lei nu poate avea insa scadente cu mult mai lungi decat depozitele atrase, in conditiile in care bancile afirma ca le este foarte dificila mobilizarea de resurse pe termen mediu si lung in moneda nationala. De altfel, bancile nu au mai emis obligatiuni in lei dupa cele cateva tentative de acum doi-trei ani. Asa incat se bazeaza in continuare pe atragerea de depozite la termen. BRD si Alpha Bank, doi jucatori de top, au ajuns sa plateasca si peste 12% pe an pentru depozitele in lei, depasind astfel cu mult inflatia.
Banca Carpatica a ajuns cu dobanda chiar la 14% pe an, in timp ce Banca Transilvania plateste dobanzi de 13% pe an.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO