Bănci și Asigurări

BCR pune presiune pe piaţa dobânzilor la depozite

Autor: Ciprian Botea

23.11.2010, 23:57 41

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a intrat în lupta pentruatragerea de resurse de la clientelă cu băncile greceşti şiinstituţiile de credit cu acţionariat local şi plăteşte 8% pe anpentru depozitele în lei pe trei luni şi 4% pentru depozitele îneuro cu scadenţă similară, constituite până la sfârşitulanului.

Mişcarea băncii vine în condiţiile în care dobânzile pentrudepozitele pe termen scurt plasate pe piaţa interbancară se menţinsub dobânda de politică monetară a BNR, care la rândul său a fostmenţinută la 6,25% pe an în ultimele şase luni.

În ceea ce priveşte finanţarea în euro, Banca Centrală Europeanăa menţinut dobânda cheie la 1% pe an, chiar dacă pe piaţa monetarăeuropeană s-a simţit o creştere uşoară a costului de finanţare.

Promoţia a fost lansată în contextul în care BCR împlineşte pe 1decembrie 20 de ani de la înfiinţare, banca încercând astfel săatragă noi clienţi. După primele nouă luni, soldul depoziteloratrase de la clienţi a scăzut cu 2,63%, la 34,8 mld. lei.

"Este vorba despre o ofertă aniversară care trebuie privităîntr-un context separat de strategia generală de finanţare abăncii. BCR dispune de un nivel de lichiditate excelent atât înmoneda locală, cât şi în monedă străină", au precizatreprezentanţii băncii.

Dobânzi similare mai plătesc bănci greceşti, ca Alpha sau ATEBank, care au fost nevoite să-şi diversifice sursele de finanţarepe fondul problemelor din Grecia, precum şi băncile cu acţionariatlocal, Transilvania şi Carpatica, care nu au în spate un grupstrăin de la care să obţină finanţare.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat recent băncile careplătesc dobânzi mari la depozitele în euro întrebându-se din ce potcâştiga acele bănci suficient de mult încât ofertele lor generoasela depozite să fie rentabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO