Bănci și Asigurări

BCR revine de la sfârşitul lunii cu oferta de credite imobiliare în lei

BCR revine de la sfârşitul lunii cu oferta de credite imobiliare în lei

Autor: Ciprian Botea

11.01.2011, 23:52 36

Banca va reveni cu întreaga paletă de credite până la sfârşitullui ianuarie, susţin oficialii BCR. "Modificarea sistemuluiinformatic necesită timp şi pentru a nu avea discontinuitate amales să restructurăm pricingul prin eliminarea comisioanelor. Aveamun număr mare de produse şi a trebuit să ne concentrăm pe aceleacare generează cele mai mari volume de vânzări. A fost o decizie deoportunitate", a declarat Ştefan Coroianu, directorul Direcţieicredite de retail din BCR.

Legea 288/2010 creată pe baza cunoscutei Ordonanţe 50/2010(privind transparentizarea condiţiilor de cost la creditele deretail) obligă băncile să perceapă comisionul de analiză ca sumăfixă şi să aplice comisionul de administrare ca procent din soldulcurent al împrumutului. Acest amendament a fost inclus în lege peultima sută de metri şi a prins pe picior greşit majoritateabăncilor, care taxau analiza dosarului cu un procent din valoareacreditului acordat. Printre acestea s-a aflat şi BCR, care atrebuit să modifice şi comisionul de administrare, întrucât îlcalcula ca procent la valoarea iniţială a creditului pe toatăperioada de rambursare, şi nu la soldul rămas de restituit.

Pentru a se alinia noilor prevederi, băncile trebuie să operezemodificări în sistemele informatice, ceea ce necesită o perioadămai lungă de timp. Până la efectuarea noilor modificări, BCR aeliminat comisioanele de analiză şi administrare la creditelerămase în ofertă şi a majorat corespunzător nivelul dobânziinominale, astfel încât costul total să rămână neschimbat.

În prezent, BCR vinde credite pentru investiţii imobiliare îneuro cu marje de dobândă care pornesc de la 5,25% peste Euribor laşase luni şi avans minim de 15% din preţul de evaluare allocuinţei. La creditele de nevoi personale dobânzile sunt fixe şivariază între 17,2% şi 20,2% pe an în funcţie de scadenţă şiistoricul clientului cu banca. Coroianu spune că deocamdată nu afost luată o decizie în privinţa structurii costului creditelordupă lansarea noii oferte, dar nu exclude o ieftinire aîmprumuturilor. "Vom lua o decizie în funcţie de contextul pieţeila momentul la care vom lansa noua ofertă de creditare. Am puteachiar să mergem mai jos cu preţul", a spus el. În acest moment, BCRnu mai vinde nici credite pentru investiţii imobiliare cu dobândăfixă în primii cinci ani, de 7,75% pe an la euro. Până la sfârşitulanului trecut, clienţii puteau contracta şi credite pentru locuinţăîn lei cu dobândă fixă în primii cinci ani, de 14,5% pe an.

Oficialul BCR spune că se va reveni la oferta de crediteipotecare în lei deoarece banca vrea să încurajeze clienţii să seîmprumute în moneda în care obţin veniturile.

Banca va reintroduce varaianta de produs în lei cu toate că pepiaţă cererea de credite ipotecare este preponderent în euro,clienţii preferând valuta în dauna monedei naţionale datoritădobânzilor mai mici.

În schimb, la creditele de nevoi personale cu garanţii banca apăstrat ambele variante, în lei şi euro. La creditele de nevoipersonale cu garanţii reale este disponibilă atât varianta în lei,cu dobândă variabilă formată din Robor la şase luni (6,95%) plusmarja de produs de 4,4 puncte procentuale, cât şi în euro, undedobânda porneşte de la Euribor la şase luni plus marja de produscuprinsă între 6,1 şi 6,6 puncte procentuale.

După intrarea în vigoare a legii noi, băncile nu mai pot percepedecât patru tipuri de comisioane: comision de analiză dosar, deadministrare credit, compensaţie în cazul rambursării anticipate şiun comision unic pentru servicii prestate la cerereaclienţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO