Bănci și Asigurări

BCR se reorganizeaza dupa modelul Erste

10.10.2006, 19:41 21

Prioritatea numarul 1 in restructurarea BCR va fi eliminarea regimului de independenta al centrelor regionale, care au structuri separate de administrare si marketing si functioneaza fara nicio separatie intre retail si corporate, a declarat ieri Andreas Treichl, presedintele Erste Bank.
"BCR are centre regionale foarte puternice, independente. Vom reduce facilitatile regionale si vom merge spre centralizarea tuturor functiilor de back-office", a spus seful Erste la "Ziua pietelor de capital", organizata ieri la Bucuresti,
El a afirmat ca in urmatoarele luni BCR va trece la modelul de organizare al Erste, ceea ce presupune separarea si autonomizarea structurilor de retail, corporate, risk management si back-office. "In ultimele 4-5 luni am stabilit deja cadrul general pentru noua organizare impreuna cu managementul BCR, asa incat in curand vom putea trece la executie si nu cred ca am pierdut prea mult timp din cauza amanarilor in finalizarea privatizarii. Cel mai important va fi sa facem aceste miscari fara a afecta activitatea curenta a bancii", a declarat Andreas Treichl.
Imediat dupa incheierea formalitatilor de plata a actiunilor BCR, Treichl va putea prelua functia de presedinte al Consiliului de Supravghere al bancii, urmand a superviza personal procesul de restructu-rare si integrare in grupul austriac.
Treichl a remarcat ca ambitiile bancilor romanesti in privinta cotei de piata sunt prea mari. "Daca am lua in calcul toate obiectivele de crestere pana in 2009, inclusiv pe cele ale principalilor nostri competitori - Societe Generale si UniCredit -, am ajunge la o piata de 250%", a spus seful Erste.
El a afirmat ca lupta se va concentra mai departe pe retail, in contextul scaderii "sigure" a marjelor. In acest context, Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, a declarat ca marja de dobanda a scazut de la 11,49% in 2005 la 9,13% la jumatatea acestui an. "Una dintre solutii va fi volumul de operatiuni", a spus Danila. In privinta, surselor de finantare, el a afirmat ca BCR va continua sa recurga la emisiuni de obligatiuni pentru a atrage bani pe termen lung, in conditiile in care 62% din activele actuale ale BCR sunt pe termen lung. Banca tocmai se pregateste sa lanseze o emisiune de obligatiuni de 575 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO